Жителите и гостите на Велико Търново имат възможност да гледат почти цялото Европейско първенство по футбол на голям екран и на открито благодарение на инициативата "Открита сцена Евро-2024/САЩ-94". Тя се реализира в пространството до паметник "Асеневци" от Георги Радев и Александър Карачолев, и ще продължи до края на спортния форум на 14 юли с вход свободен.
Екранът и останалите съоръжения са разположени на паркинга пред паметник “Асеневци” със съдействието на Община Велико Търново и местните институции. Когато няма футболни срещи от Европейското първенство, на тях ще бъдат излъчвани и мачовете на българския национален отбор от световното първенство в САЩ през 1994 година. Така ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от паметното американско лято. В тези вечери ще гостуват на живо и част от играчите, участвали в срещите, като сред тях се очаква да са и едни от най-големите звезди от онова поколение, каза за БТА Георги Радев.
Основната идея на едномесечната проява е свързана с благотворителната кауза за издигане на паметник на покойния български национален футболист Трифон Иванов във Велико Търново. "Разговаряли сме със семейството му и имаме цялата им подкрепа", заяви Радев.
Процедурата вече е задвижена от роднините, а организаторите на "Открита сцена Евро-2024/САЩ-94" ще подпомогнат финансово инициативата. Средствата за това ще бъдат събрани от продажбата на мърчандайз продукти, сред които книги, брандирани тениски, шапки, както и чрез поставени на няколко места благотворителни урни.
"Надяваме се, че Общината и кметът Даниел Панов ще откликнат и ще приемат радушно идеята", коментира Георги Радев, като допълни, че в момента се водят преговори във връзка с това. Част от поканените за участие футболисти също са изявили желание да дарят средства, уточни Радев, който е уверен в крайния успех на каузата.
Заради метеорологичните условия официално откриване беше отложено за 16 юни. Програмата ще започне в 19:30 часа, когато почитателите на футбола ще се срещнат с националите Бончо Генчев, Илиян Киряков и треньорът на голяма част от футболистите в Пеневата чета Георги Василев.
На откриването ще присъства и дъщерята на покойния Трифон Иванов – Марина, която ще разкаже свои спомени за него. От 21:00 часа на сцената ще излязат  музикантите от варненската рок група "Алиби", които ще изпълнят предимно хитове на AC/DC и Whitesnake, а след това ще бъде излъчен мачът от Европейското първенство Англия – Словения.