Най-засегнат от нисковъглеродния преход в цялата страна е регион Стара Загора и за да има справедливост в зелената сделка, то бизнесът, общината и хората в нашия регион са тези, които трябва да получат най-много средства. Това заяви замeстник-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев по време на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", които предстои да бъдат освободени. Той посочи, че работата на местната администрация в тази посока е започнала преди повече от година.
"Компаниите са готови да обучават хора и имайки предвид нивото на безработица в града ни на практика в Стара Загора в момента бизнесът се бори за кадрите, а не обратното. Вече има информация за част от програмите и процедурите за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход. Стана известно, че има неща, които не са насочени към общините и това няма да остане без нашата реакция", каза Танев.
По време на срещата областният управител Ива Радева обясни, че конкретно за Стара Загора в рамките на един-два месеца ще бъдат одобрени процедури за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход. Първата ще е за предоставяне на възможност за квалификация, преквалификация, насърчаване на започване на самостоятелен бизнес на всички засегнати от енергийния комплекс "Марица изток". До края на годината в рамките на Териториалния план за справедлив преход предстои допълнително финансиране на бизнеса, което да насърчава инвестиции за откриване на работни места и предоставяне на заплащане, което е е сходно с досегашното в енергийния сектор, подчерта Радева.
Форумът събра на едно място търсещите и предлагащи работа. Сред присъстващите беше и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Той посочи, че е оптимист, че хората, които в момента биват съкратени в комплекса "Марица-изток", ще си намерят бързо работа". Министърът напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60 на сто от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50 процента от анкетираните са между 2500 и 3500 лв. Пред присъстващите лидерите на двете синдикални организации заявиха, че продължават да отстояват интересите на работещите. Освободените работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" искат да продължат да работят в енергийния сектор, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. А Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" изрази притеснението си, че "най-големият проблем е изкушението работодателите да си помислят, че в региона могат да намерят евтина работна ръка". 
В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.