Десет са пострадалите от наводненията на 8 май домакинства в с. Делейна, област Видин, които вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Според размера на нанесените щети домакинствата могат да получат помощ до 1578 лв. – трикратният размер на линията на бедност, която за 2024 г. е 526 лв. Социални работници са съдействали на пострадалите семейства след направени обходи и описване на щетите.
След като бъдат одобрени за помощта, пострадалите семейства могат да кандидатстват и за подкрепа от Фонд „Социална закрила“ на МТСП. Чрез Фонда те могат да бъдат подпомогнати с до 2500 лв. за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Заявленията се подават чрез общините, уточняват от социалното министерство.
Обходи на място са направени веднага и в засегнатите населени места от проливните дъждове в Плевен и областта. Установено е, че там няма пострадали жилищни сгради и не са постъпвали заявления за еднократна помощ от града и областта, посочват още от МТСП. Засегнати са две социални услуги и Домашният социален патронаж. Наводнени са четири помещения в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания, добавят от министерството. Над две спални помещения на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е протекъл покрив. Щетите в социалните услуги вече са отстранени. Все още неизползваеми са помещенията на Домашния социален патронаж в Плевен, които се почистват, информират още от министерството.
Както БТА информира във Видин вчера през нощта са паднали 53 литра на кв. м. дъжд. Силна буря с градушка с размери на лешник се изви и над Плевен в сряда.