Смолянското сдружение „Родопски хайдути“ ще отбележи десет години от възстановяване на параклис "Св. Георги" над село Дряново, съобщи председателят Манол Ружинов. Честването на годишнината ще се състои на 11 май. Събитието се организира съвместно с кметството на село Дряново, община Лъки. 
„Подехме акция по възстановяване на параклиса в местността Гергевица през 2013 г., вдъхновени от историята на една забравена и порутена духовна крепост. Въпреки бюрократични спънки и обикаляне по институциите, подкрепата на местните хора не закъсня и те изиграха своята основна роля в строежа на параклис „Св. Георги“. Всеки помогна с каквото му е по силите - едни правеха пататници и клинове, други донасяха барканица, трети помагаха с материали и безвъзмезден труд“, разказа Манол Ружинов. В продължение на една година доброволците са събирали пари и строителни материали. Във възстановяването на храма се включили десетки българи от всички краища на Родопите и близките градове, от Пловдив, София и чужбина.  
Параклисът е осветен през 2014 година. 
Мястото, където е построен Божият храм, не е избрано случайно. Преди векове в местността Гергевица, която е на близо два километра от село Дряново, се е издигала малка църква, около която местните празнували Гергьовден. За християнското минало на този край говори кръстът, издълбан в скала до самия параклис, разказа още председателят на „Родопски хайдути“ Манол Ружинов.