Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Това каза в интервю за БТА Ива Лазарова от ИРПС. 
Тя припомни, че в сегашния си състав Централната избирателна комисия вече организира избори шест пъти – четири за Народно събрание, един президентски и един местен вот. Това е основание за натрупване на достатъчно опит в администрирането на изборния процес.
Според Лазарова фокус трябва да се обърне на гласуването с хартиени бюлетини с оглед на рекордния процент недействителни гласове в изборите за общински съветници миналата есен. Този проблем не е толкова изострен на европейски (а и на парламентарни) избори, особено след като се въведе и машинното гласуване, каза още тя.
Внимание трябва да се обърне и на подготовката на членовете на секционните комисии, посочи Лазарова.
По думите ѝ, за да се подобри, тя трябва да бъде базирана на своевременно приети и разбираеми указания и интерактивни обучения, позволяващи обратна връзка от членовете на комисиите и фокус върху процедурите по преброяване на гласовете.
Следва пълният текст на интервюто:
Остава месец до изборите. Традиционно наблюдавате процеса по подготовка. Имате ли притеснения за организацията?
- Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори.
На първо място трябва да отбележим, че в сегашния си състав Централната избирателна комисия вече организира избори шест пъти – четири за Народно събрание, един президентски и един местен вот. Това е основание за натрупване на достатъчно опит в администрирането на изборния процес, в т.ч. и на две кампании едновременно (такъв пример имахме през ноември 2021 г., когато гласувахме както за народни представители, така и за президент).
Също така европейските избори са сред по-лесните за организиране, тъй като на тях има национален избирателен район и всяка партия регистрира една листа за страната.
Не бива да забравяме също, че Изборният кодекс не е променян от края на 2022 г. Така правилата, свързани с начина на гласуване – с хартиена бюлетина и с машина, провеждането на предизборната кампания и пр., вече са познати и на администрацията, и на участниците в изборите, а и на избирателите.
Кои са предизвикателствата в организационен план, свързани с този вот "2 в 1"?
- Най-общо можем да разделим предизвикателствата пред организацията на изборите в три области.
По отношение на машинното гласуване много важно ще е ефективното и оперативно взаимодействие между Министерство на електронното управление и Централната избирателна комисия. Това ще позволи гладкото протичане на процедурата по сертифициране на машинните устройства и избягване на ситуацията от първия тур на местните избори миналата година, когато ЦИК взе решение в последния момент за отмяна на машинния вот.
Други важни моменти са свързани с осигуряването на специализираната хартия за бюлетините за машинното гласуване, както и с начина, по който ще се визуализират екраните на устройствата, за да могат избирателите да гласуват в единия и/или и двата вида избори.
В тази връзка значение ще има и информационната кампания за гласоподавателите. Тя следва да бъде насочена към различни групи избиратели и да предвиди използването на разнообразни канали за комуникация, за да повиши своята ефективност.
Фокус според нашия екип трябва да се обърне на гласуването с хартиени бюлетини с оглед на рекордния процент недействителни гласове в изборите за общински съветници миналата есен. Този проблем не е толкова изострен на европейски (а и на парламентарни) избори, особено след като се въведе и машинното гласуване. Това обаче не отменя необходимостта от повишена информираност на избирателите. Тя ще помогне за намаляване на недействителните гласове при вот с хартиени бюлетини. Също така доброто познаване на технологията на гласуване от избирателите може да допринесе за повишаване на активността, което е ключова задача на администрацията.
В провеждането на разяснителната кампания - особено при демонстрации на терен на гласуването с машини, трябва да бъдат въвлечени и районните избирателни комисии, а ангажимент към информираността на гласоподавателите имат и политическите партии.
Внимание трябва да се обърне и на подготовката на членовете на секционните комисии. За да се подобри, тя трябва да бъде базирана на своевременно приети и разбираеми указания и интерактивни обучения, позволяващи обратна връзка от членовете на комисиите и фокус върху процедурите по преброяване на гласовете.
Очаквате ли по-високи нива на купен или корпоративен вот?
- Преди дни служебният министър-председател съобщи пред медиите, че все още няма сигнали за нарушения на избирателните права/контролиран вот. Трябва да отбележим, че в последните години често сме ставали свидетели на материали и репортажи относно опорочаване на вота. Интересното обаче е, че повечето партии твърдят, че са жертва на подобни практики, но е трудно да се посочат формации, работещи за прекратяването им.
Интересът към европейските избори обикновен не е висок и големият брой гласове необходими за избор на един от 17-те евродепутати, е предпоставка за по-малко изборни нарушения от такъв характер. Този път обаче изборите за ЕП ще се проведат заедно с парламентарните, на които залогът ще бъде много по-висок, така че можем да очакваме проблеми с натиск над избирателите под различни форми. Не бива да забравяме и фактът, че министърът на вътрешните работи беше противоречива фигура в дебатите между политическите партии преди ротацията, както и по време на формирането на служебното правителство.
Екипът на ИРПС е анализирал секциите с най-сериозни отклонения в поведението на избирателите по време на парламентарни избори в периода 2013 г. - 2023 г. На основа на анализ на изборните резултати по различни критерии се откроиха секции, в които на всички избори се наблюдават отклонения от общите резултати в съответните населени места и райони. В голямата си част тези секции се повтарят и във всичките шест кампании от април 2021 досега. Това поставя въпроса за начина, по който се формира волята на избирателите в тези места и очертава проблеми, които имат системен характер в изборния процес.
Какво очаквате да видите като кампания в следващия един месец?
- В последните няколко години изборите бяха белязани от скандалите около правилата за гласуване, които често бяха и в основата на политическата реторика в кампаниите. Основен фокус на дебатите се превърна технологията на вота. Част от партиите мобилизираха електората си по линия на предимствата на гласуването с хартиена бюлетина, а други – по линия на ползите от машинния вот. Имаше и Народни събрания, които работиха само за да променят Изборния кодекс.
Преди началото на настоящата кампания пък напрежението допълнително се покачи благодарение на различните скандали и конфронтация между основните политически сили. С оглед на това с голяма степен на вероятност може да очакваме, че взаимните обвинения между бившите партньори в управлението ще продължат и ще са част от предизборните им послания в следващия един месец.
Колко важна е ролята на агитацията в тази кампания 2 в 1?
- Социологическите данни не посочват сериозен интерес от страна на гражданите към предстоящия вот 2 в 1, особено след спиралата от избори в последните три години. Би било добре в настоящата кампания да се чуят предложения за разрешаване на проблемите на страната във вътрешен план, но и да не се допусне “потъване” на европейските теми в този дебат.
Каквито и да са посланията на участниците в кампанията, ще бъде важно формациите да успеят да убедят избирателите си и че след вота ще могат да намерят общ език и допирни точки за работа по конкретни политики и въпроси, свързани с управлението на страната.