Седмица след като областният управител на Русе Драгомир Драганов направи инспекция на място на фериботната площадка в Гюргево, той провери готовността и от българска страна за бързото възобновяване на транспортната връзка по вода между двата града. Драганов проведе работна среща на терен с изпълнителния директор на Пристанищния комплекс инж. Ивайло Башалов и експерти, на която получи уверения, че са налични всички инфраструктурни и технически условия от българска страна за рестарта на ферибота. С възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево се очаква да се облекчи тежкотоварният трафик. Идеята е фериботът да превозва по около 200 камиона с капацитет от 40 до 45 тона на денонощие в едната посока, като времето за транспортиране от българската до румънската граница ще е приблизително час.
„Това е много значим инфраструктурен проект, който ще доведе до решаването на редица транспортни проблеми и най-вече ще облекчи постоянните задръствания от камиони от двете страни на мост. Имаме много добър контакт с румънските власти, особено в съседно Гюргево и те действително правят всичко възможно за реализирането на проекта. Преди седмица заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева се срещнах с председателя на окръжния съвет Думитру Беяну и той ме увери в категоричната си подкрепа. Работим в партньорство, но от румънска страна има още малко пречки, които вярвам, че ще се преодолеят бързо“, заяви Драганов.
Тази следващата седмица се предвижда Драганов заедно със заместника си Георги Георгиев да проведат среща на високо ниво с представители на политическите кабинети на Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
От наша страна има готовност за реално пускане на ферибота отпреди близо две години. Пристанищният комплекс е имал дори назначени кадри, които поради забавяне на дейностите са били освободени, но се очаква най-скоро те да се върнат на работа и да преминат специализирано обучение.
Ден по-рано Драганов обади бързото започване на планирания основен ремонт на българската част на Дунав мост за водещ приоритет. Това стана на организирана от него среща с регионалните институции, имащи пряко отношение по темата, в която участва и кметът на Русе Пенчо Милков.
Драганов беше категоричен, че Областната администрация ще подпомогне по всякакъв начин създаването на оптималната организация на трафика през съоръжението при стартиране на ремонта. Предвижда се да бъдат поставени указателни табели в района на Дунав мост. Ще се изработи и линеен график, в който ще бъдат конкретизирани отделните етапи от проекта и сроковете за тяхното изпълнение.