В Сливен днес бе открит XXVI-ият Национален фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“.
Тазгодишното издание ще се състои от 8 до 10 май 2024 г. включително, като в трите фестивални дни ще има още изложби, литературни маратони, срещи с писатели, концерти, карнавално шествие и театрални спектакли.
Във фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров“ е показана традиционната изложба на победителите в конкурса за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.
В първия фестивален ден ще се състои още майсторски клас по творческо писане с модератор Весела Фламбурари на тема „Граматика на фантазията”; откриване на изложба - илюстрации на Кирил Златков, носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023г.; "Тайните на илюстрацията“ – уъркшоп с деца от школи по изобразително изкуство; откриване на изложба - илюстрации от V Международен студентски конкурс на тема: „Из приказния свят на Йордан Радичков” и награждаване на отличените участници.
Важен момент в програмата на 26-ото издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература - трансформации и послания“. Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите,  свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени няколко доклада от чужбина. 
Българската телеграфна агенция и тази година е медиен партньор на събитието.