На 8 май 2009 г. е въведен в експлоатация участъкът ж.к. "Младост 1" - стадион "Васил Левски" от втория радиус на Първи метродиаметър на софийското метро. Централната част от това трасе с дължина 2,0 км и 1 метростанция (Софийски университет "Св. Климент Охридски") е въведена в експлоатация през септември 2009 г. 
БТА съобщава в емисията “Вътрешна информация”: 
Утре ще бъде открит участъкът на метрото от Националния стадион до квартал "Младост" 1 в София
София, 7 май 2009 г. /БТА/  - В 11.00 ч. утре официално ще бъде открит участъкът на метрото между станцията край Националния стадион "Васил Левски" до квартал "Младост" 1" в София. Това съобщи за БТА изпълнителният директор на "Метрополитен" АД Стоян Братоев.
Общата дължина на участъка е 6 километра, с пет станции, допълни той. Интервалът на движение на метрото ще бъде седем минути. В този участък ще се движат общо четири влака. Поради технологични причини до пускането на целия първи лъч от метрото между кварталите "Обеля" и "Младост", интервалът на движение не може да бъде намален, поясни Братоев. В момента продължава изграждането на участъка между стадион "Васил Левски" и станция "Сердика", каза той. Вече е поставен релсовият път във втория тунел между стадиона и станцията при Софийския университет. До края на юли ще бъде поставен релсовият път и в останалата част от участъка, каза Братоев. Очакванията на "Метрополитен" АД са целият участък на първия лъч да влезе в експлоатация до средата на септември.
Строителството на предстоящия за откриване утре участък започна през 2006 г., посочи Братоев. От общо шестте километра по него, 1.6 километра са над земята и това е главно заради мостовите съоръжения, през които трябва да преминава метрото. Максималната височина на един от мостовете е 18 метра, каза той. 
По повод оплакванията за това, че при движението на влаковете живеещите край линията чуват шум, Братоев заяви, че това е в допустимите граници според българските стандарти. Нивото на шума е по-ниско и от това на част от трамваите, които минават по линии в централната градска част, каза Братоев. Той добави, че според българските стандарти е предвидено до блоковете да стига ниво на шум до 50 децибела, а в случая става дума за много по-ниски нива. Братоев допълни, че заради нивото на шума първоначално предвиденият за изцяло открит участък на метрото е бил закрит с шумоизолиращи плоскости.
След крайната станция на новооткриващия се участък в квартал "Младост" 1 са предвидени две отклонения. По едното от "Младост" 1 през "Младост" 3 до булевард "Цариградско шосе" се работи. То ще бъде пуснато в експлоатация през 2012 г., заедно с втория лъч на метрото от станция "Обеля" до станцията на бул. "Джеймс Баучер". В момента се търси финансиране и за участъка от "Младост" 1 до Бизнес парка.
***
Въвеждат се промени в маршрутите на масовия градски транспорт във връзка с въвеждането в експлоатация на нов участък от софийското метро 
София, 7 май 2009 г. /БТА/ Въвеждат се промени в маршрутите на масовия градски транспорт във връзка с въвеждането в експлоатация на нов участък от софийското метро, съобщиха от Столичната община. От 4.30 часа на 8 май "Метрополитен" - ЕАД ще започне редовна експлоатацията на новия участък от "Метродиаметър-1" между метростанции "Стадион "Васил Левски" и "ж.к. "Младост-1".
Считано от 4.30 часа на 8 май експериментално за срок от шест месеца, "Център за градска мобилност" - ЕООД ще извърши промени в организацията на движение на масовия градски транспорт. 
***
Президентът Георги Първанов и кметът на София Бойко Борисов откриха новия участък на метрото от стадион "Васил Левски" до "Младост" 1
София, 8 май 2009 г. / БТА/ Президентът Георги Първанов и кметът на София Бойко Борисов  откриха новия участък на метрото от стадион "Васил Левски" до  "Младост" 1. С изграждането на частта между стадион "Васил Левски" и  "Шератон" през септември София ще има връзка от "Младост" до "Обеля" в рамките на 20 минути, каза Бойко Борисов при откриването. В словото си Борисов изрази съжаление, че към София се подхожда "тенденциозно" и близо 350 млн. лв. по-малко са дадени за столицата, а вчера ЦИК е отчела, че София е намаляла и ѝ се отнемат брой депутати, които се придават на Силистра и на Търговище. Това е една подготовка за служебна победа на изборите, добави Борисов.
Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес е информирал Борисов за разговор с председателя на ЕК Жозе Барозу, че тъй като магистралите "Тракия" и "Люлин" са жизненоважни за София, ще бъдат пуснати парите за тях от еврофондовете. Японският посланик Цунехару Такеда поздрави столичани за новата отсечка, изградена със заем от японското правителство. Посланикът отбеляза, че е имало различни трудности, но те са били успешно преодолени. Такеда припомни че японската помощ за България от около 1 млрд. евро в годините на прехода. Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет, а министърът на транспорта Петър Мутафчиев и посланик Такеда откриха паметна плоча.  
След откриването президентът Първанов поздрави софиянци с новата придобивка и добави, че когато държавата и общината работят синхронно, стават добри неща. Трябва да благодарим на японското правителство, което за целия период на прехода беше най-големият донор за България с над 1 млрд. евро, посочи президентът.
Бойко Борисов, който заедно с Антонио Лопес пътува по трасето на новия участък, каза, че са спазени експлоатационните изисквания и стандартните процедури, независимо че отсечката се открива четири месеца предсрочно. Всеки ден по-рано е облекчение за около 50-60 хиляди души, които ще ползват отсечката дневно, каза Борисов.
Министър Петър Мутафчиев посочи, че е задължително да се довърши участъкът от "Младост" до летище "София", за който вероятно ще се търси кредитна линия от Европейската инвестиционна банка. За да защитим проекта на отсечката от ж.п. гара "София" до кв. "Хладилника", ние представихме проект за интермобилност на пътниците - т. е. връзка между летището и ж.п. гарата, отбеляза Мутафчиев.
***
Фирми, участвали в изграждането на софийското метро, бяха наградени тази вечер
София, 8 май 2009 г. / БТА/ - Строители, проектанти и инвеститори, участвали в изграждането на софийското метро, бяха наградени на официална церемония тази вечер в Софийската опера. Кметът на София Бойко Борисов посочи, че за следващата година и половина - две Столична община е осигурила над 1,5 млрд. лева за инфраструктура чрез европейските фондове. Щастлив съм, че откриването на метрото се състои точно тази година, когато отбелязваме 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, каза посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда. Японското правителство помогна за изграждането на новата отсечка със заем.
Посланик Такеда и кметът Борисов връчиха 20 грамоти и плакети на представители на фирми, отличили се в процеса на строежа на метрото. Специална "Златна корона на Хан Омуртаг" и грамота получи изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.
Първата линия на метрото в София е пусната в експлоатация на 28 януари 1998 г. Първият участък от първия диаметър на метрото има пет метростанции и е с дължина 6,5 км - от бул. "Сливница" през  ж.к. "Люлин" до бул. "Константин Величков", показва справка на сайта на "Метрополитен". Общата дължина на трасето на първия метрорадиус по-късно става 8,1 км със седем метростанции. 
На  31 август 2012 г. е пуснат и вторият диаметър от метрото с участък "Пътен възел "Надежда" - Централна жп гара-пл. "Света Неделя"-бул. "Черни връх"", с дължина 6,4 км с 7 метростанции, и  участък "ж.к. Обеля - ж.к. Надежда - Надлез Надежда", с дължина 4,2 км с 4 метростанции. В периода от 2016 г. до 2021 г. е изградена цялата трета линия на метрото - 12 км от  "Подуяне" през "Оборище" и центъра, през "Красно село" и "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна Баня". 
В началото на тази година започна изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район „Слатина“. Новият участък е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е разширение на Линия 3 през ж.к. "Слатина" и достига до бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница.