Видинският митрополит Даниил оглави службата на Велики четвъртък в църквата „Св. Николай Мирликийски" във Видин. Заедно с храмовите свещеници той отслужи утринно богослужение, света Василиева литургия и маслосвет. Десетки миряни дойдоха да се помолят и да бъдат помазани с елей за здраве.
Тайнството маслосвет се извършва за изцеление на тежко болни, каза за БТА митрополит Даниил. Днес, на Велики четвъртък, се извършва общ маслосвет за всички християни, за изцеление на телесни и душевни недъзи, обясни Видинският владика.
По думите му вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия. Четат се части от светото писание, които разказват за последните земни дни на Иисус Христос и за Неговите страдания. Свещениците изнасят кръста от олтара. Призовани сме да съпреживеем отново тези трагични събития и да осмислим духовно си състояние, отбеляза митрополит Даниил. Да се доближим до Бога, защото заради нас, човеците, и нашето спасение, той изпрати своя единороден син на земята, добави владиката.
Утре, на Разпети петък, митрополит Даниил ще оглави службата за Опело Христово в катедралния храм „Св. вмчк. Димитър“ във Видин. По време на богослужението ще бъде изнесена плащаницата и ще се направи лития около храма.