От 23 до 28 април ученици от Девета френска езикова гимназия (ФЕГ) „Алфонс дьо Ламартин“ участваха в деветото издание на Международния фестивал за народен разказ и народни изкуства в град Загора, Южно Мароко, съобщиха от посолството на България в страната. 
Групата беше водена от преподавателката Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по френски език, и от директорката на гимназията Емилия Богданова.
В събитието участва и българският посланик Пламен Цолов. По време на официалната церемония при откриването той връчи почетни протоколни подаръци от името на посолството на областния управител Ел Мадани Шейхи, на генералния секретар на региона Драа-Тафилалет и на директора на фестивала.
Фолклорната група от Френската гимназия представи програма от български народни танци и песни, които бяха аплодирани от публиката, се разбира още от съобщението на посолството. Този успех беше повторен и при закриването на фестивала на откритата сцена в обществения парк на Загора. Българската група беше начело на чуждестранното участие по време на фестивалното шествие в града, събрало много граждани на 35-хилядния марокански град.
Освен тези три изяви, учениците посетиха и Средното училище „Ал Маджд“, където изнесоха спектакъл и се срещнаха с мароканските ученици в училищния салон. За тях те организираха занаятчийско ателие за плетене на мартеници, като разказаха за този обичай. 
Ръководството на българската делегация и българският посланик проведоха отделна среща с ръководството на училището, по време на която бяха обменени идеи за сътрудничество и за смисъла на културната дипломация.
В Международния фестивал за народен разказ и народни изкуства в град Загора участваха групи от България, Египет, Испания, Франция, Чехия, Мароко. В рамките на програмата фестивалът беше открит със специално представление на чуждестранните участници в Дома на културата в града. На него присъстваха областният управител на Загора и прилежащите населени места - Ел Мадани Шейхи, представител на управата на регион Драа-Тафилалет, директорът на фестивала Абделазиз Еррашиди и други официални лица, включително и от Министерството на културата на Кралство Мароко.
През януари тогавашният вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел откри Информационен център на българското висше образование в Рабат по време на посещението ѝ в Кралство Мароко. Визитата бе по покана на мароканския министър на външните работи, за африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина - Насер Бурита. Информационният център ще предоставя предварителна информация за възможностите за обучение във висшите учебни заведения в България.
През юни тази година в България ще бъде открит аналогичен център, който ще представя възможностите, предлагани от висшите учебни заведения в Мароко, съобщи на церемонията Мария Габриел.