Историкът доц. дин Мартин Иванов представи в Силистра книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“. Организатори на събитието бяха Регионалният исторически музей в крайдунавския град и местната адвокатска колегия.
Според автора книгата е плод на дългогодишно изследване. Тя е опит да се разкаже историята на повече от 500 хиляди души, на които тоталитарната власт отказва правото на пълноценно гражданско съществуване.
„Освен тези, които произхождат от буржоазната класа, има страшно много хора, които са обявени за врагове само на основание на лични мотиви. Периодът след 1944 година насърчава хората да доносничат. Опитах се да определя различните форми на дискриминация и ги ограничих до три вида. Първият са физическите репресии, това са Народния съд, лагерите, убийствата. Вторият вид са имуществените репресии – колективизация, отнемане на жилища, магазини, земя. Третата форма на дискриминация е отнемането на възможността на хората и на децата има да учат, да работят, или ако работят, да не могат да се издигат в професията“, каза за БТА доц. дин Мартин Иванов.
Според него голяма част от т. нар. „бивши хора“ са наследниците на тези, които са сътворили българското Възраждане и свободната българска държава. Това е цветът на нацията, такъв, какъвто тя е успяла да го създаде в рамките на три века.
Доц. Мартин Иванов е преподавател в катедра „Социология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Той е написал над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.