Конкурс за Великденска рисунка и украса организираха съвместно Община Ценово, Народно читалище „Христо Ботев“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В конкурса се включиха повече от 80 момичета и момчета от четирите детски градини и четирите основни училища на територията на общината. В проявата участваха и представители на Пенсионерския клуб „Млади сърца“. Творенията, посветени на Възкресение Христово, са подредени и могат да се разгледат във фоайето на читалището. Журито беше изключително затруднено да определи първенците в отделните категории. Пъстрите цветове, празничното настроение и майсторската изработка веднага грабват погледа на публиката. „Творбите или композициите трябва да са ръчно изработени. Представените експонати трябва да са оригинални и креативни. Това са само част от критериите, на които трябваше да отговарят Великденските сувенири“, сподели Веска Димитрова – секретар на читалищното настоятелство.

Великденските композиции на Ивайло Атанасов и Лили Стефанова спечелиха първите награди в раздела за детските градини. За учениците от първи до четвърти клас най-добре се представиха Теодор Атанасов, Преслав Симеонов и Габриела Илиева. При по-големите бяха отличени творбите на Моника Милушева, Кристина Петрова и Ивелина Христова. Рисунката на Валентин Кимов безапелационно спечели гласовете на оценяващите.

По идея на участниците всички представени експонати ще се включат в благотворителен базар. Всеки може да си вземе избрания предмет като пусне в кутията за дарения колкото пари прецени. Събраните средства ще се предоставят на деца в риск.

Под мотото „Първомайско вдъхновение, Великденско благословение“ в центъра на Ценово на 1 май ще се съберат малки и големи по повод най-светлия християнски празник. Ще бъдат организирани творчески работилници за боядисване на яйца, месене на тестени фигурки за украса на пити и оригами. Великденският заек не само ще създава добро настроение, но и ще раздава с пълни шепи бонбони и лакомства на желаещите. В един от парковете ще се проведе и състезанието „Открий съкровището“. Празникът ще завърши с дегустация на козунаци и традиционното българско хоро.