През първите четири месеца на годината община Монтана е събрала от местни данъци 7 230 000 лева, а през същия период на миналата година приходът от данъци беше 6 800 000 лева. Увеличението се дължи на активната кампания на местната администрация срещу длъжниците, заяви в интервю за БТА кметът на Монтана и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Златко Живков.
Данъците си за годината с отстъпка от 5 процента са платили всички държавни звена в областния град – областна администрация, полиция, пожарна, НАП, държавен архив, жандармерия, съд, прокуратура и т.н.
Увеличените постъпления от местни данъци ще позволят на общината да направи повече неща за хората, с които да подобри качеството на живота им, заяви Живков.
В четирите месеца от началото на годината община Монтана работеше активно по своята амбициозна строителна програма. Планираме тя да бъде изпълнена на 75 процента до средата на годината. Дотогава ще бъде открит обновеният централен площад „Жеравица“. Ще бъде завършено строителството на нов младежки център, ще се довършат ремонтите на междуселски пътища, за които държавата отпусна на община Монтана много средства, каза Златко Живков.
Вече е изпълнен ремонтът на отводнителния канал от язовир „Чернила“ до река Огоста и при проливни дъждове язовирът вече няма да наводнява мазетата на хора от квартал „Пъстрина“. Готов е ремонтът на мост „Панака“ в село Смоляновци и на водосток в село Долна Рикса, които бяха повредени при проливните дъждове в общината през пролетта на миналата година и държавата отпуска 1,5 милиона лева за тяхното възстановяване, посочи кметът на Монтана.
Почистени са язовирите „Гуна“ край село Долна Вереница и „Липовец“ край село Николово, а също речните корита в селата Славотин и Безденица. В Монтана в последните дни са почистени паметници и двата подлеза в района на железопътната гара. Във всяко от 23-те села на община Монтана в момента текат ремонти на кметства, читалища, храмове, улици, детски площадки и т.н.
В следващите два месеца предстоят откривания на новоизградени обекти и черкви. Продължаваме изпълнението на нашата програма и само политическата нестабилност на централно ниво и постоянната смяна на правителства може да попречи на община Монтана да усвои повече средства от европейските и националните фондове, заяви Златко Живков.