На 22 април в Народния театър е софийската премиера на „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков, постановка на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“- Плевен, съобщават от трупата.
Кой е Тартюф? Измамникът чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение или неизбежният придружител на човека? „Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден, под натиска на духовенството, три пъти да я пренапише, посочват от екипа на представлението.
„Тартюф“ е текст, който сякаш е излязъл извън автора си. Това не е просто фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф, от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя или те него?“, казва Крис Шарков.
Молиер преобръща образа на Тартюф от лъжедуховник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан магически на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са и в основата на хилядите тълкувания и до днес на „Тартюф“, преминаваща от политическата сатира, комедия на нравите, до психологическа семейна драма, допълват от трупата на плевенския театър. 
В прочита на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Йона от Стария завет, който избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. Йона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Мистериозен гост заживява в дома на семейството на Оргон и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. 
Сценографията е на Никола Тороманов-Фичо. Музиката е на композитора Асен Аврамов, мултимедията – на Петко Танчев. Преводът и драматургичният вариант са на Димитър Кабаков.
Участват Антъни Пенев, Адриан Филипов, Боряна Маноилова, Валентин Василев, Делян Илиев, Мариан Дулчев, Надя Дердерян, Теона Димова.
/ДД