В Община Стара Загора са постъпили общо 67 предложения за присъждане на наградата „Mлада Загора“ за 2024 година. Това става ясно от проверка на БТА в обявленията, публикувани на официалния сайт на община Стара Загора. С отличието удостояват ученици с изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на науката и образованието, културата и изкуството. Наградите се присъждат по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и са в две направления- „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.
Тази година най-много са претендентите за индивидуална награда в направление „Наука и образование“. За отличието ще се борят общо 53-ма ученици. В същото направление за колективна награда се конкурират учениците от клуб „Хермес“ при Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и училищния ученически колектив при Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.
В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани девет ученици. В същото направление за колективна награда са предложени хор „Кирил Христов“ при едноименното училище, Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ за реализацията на проект „Имането“ и Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Алегра“ за мюзикъла „Училище за Магьосничества“
Както БТА писа, в навечерието на 24 май ще бъде връчена и награда „Стара Загора“. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в община Стара Загора. Отличията се присъждат по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и са в две направления- „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.
Отличията ще бъдат връчени на специална церемония, която ще се проведе на 21 май, в Културен център „Стара Загора“.