Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група - на ГЕРБ-СДС. 
Теменужка Петкова заяви, че кандидатът за министър-председател Мария Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. Смятаме, че това е една достойна кандидатура.
Имате седем дни за структура и състав на кабинет, каза държавният глава. 
Освен Мария Габриел, за връчването на мандата пристигнаха съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и министър-председателят в оставка Николай Денков, както и участниците от преговорния екип Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева.  
На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 
Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото НС.