Д-р Боян Петков завършва медицина в Медицинския университет във Варна през 2005 г. Специалност „Нефрология“ придобива през 2022 г. в същото висше учебно заведение. Има допълнителна квалификация и богат опит в областта на здравния мениджмънт и диализното лечение.
Професионалният си път започва в международни фармацевтични компании през 2005 г. От 2013 г. до 2022 г. работи в МБАЛ - Добрич и МБАЛ „Св. Анна“ - Варна. През 2022 г. се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ и активно участва в създаването и откриването на Отделение „Диализно лечение“, което оглавява през 2023 г.

- Д-р Петков, кои заболявания водят до сериозно увреждане на бъбреците и налагат хемодиализа?
- Редица заболявания могат да причинят трайно бъбречно увреждане, но водеща причина за хронична бъбречна недостатъчност /ХБН/ са артериалната хипертония и захарният диабет. Други болести, поради които се стига до хронична бъбречна недостатъчност са първичните и вторични гломерулонефрити, наследствени бъбречни заболявания, дълготраен прием на някои медикаменти (напр. нестероидни противовъзпалителни средства) и др.
- По какъв начин хората могат да се предпазят от това тежко състояние?
- За съжаление, при голяма част от пациентите няма клинична изява в ранните стадии на хронично бъбречно заболяване, когато може най-ефективно да се повлияе болестният процес. Ето защо е препоръчително провеждането на скринингови изследвания. Особено за хора над 40-50 години с оплаквания, както и за
рисковите групи - пациенти с артериална хипертония, захарен диабет и с данни за бъбречно заболяване в семейството
Нормално е профилактичните изследвания за здравето на бъбреците да се правят поне веднъж годишно. Общопрактикуващите лекари могат да дадат направление на пациентите за изследвания на серумен креатинин и на прясна урина с уринен седимент и при стойности извън нормата да ги насочат към нефролог. Той ще направи ехография на бъбреците или други по-специализирани тестове за поставяне на точна диагноза. 
- Кога се налага пациентът да премине към диализно лечение?
- Диализа се налага, когато се стигне до диагноза Хронична бъбречна недостатъчност в терминален стадий. А тя се поставя, когато функцията на бъбреците е толкова занижена, че те не са в състояние да се очистват от токсините, продуцирани от човешкия метаболизъм, и достигат опасни за живота на пациента нива. В зависимост от диагнозата, съпътстващите заболявания и начина на живот хроничното бъбречно заболяване има различен времеви интервал на протичане и прогресия, като в една част от случаите се стига до нуждата от диализа. 
- Бихте ли казали какво предлага на пациента УМБАЛ „Медика Русе“ в своя хемодиализен център?  
- Ние, в „Медика“, сме
от малкото диализни медицински центрове, които разполагат с най-модерна апаратура за хемодиафилтрация
нов метод, който обединява два физични процеса -  дифузия и конвекция. Tова предимство позволява очистването на кръвта от много повече ненужни субстанции - както от големи, така и от малки молекули, като значително подобрява здравословното състояние на пациента.
- Казвате, че за включване на пациента в диализната машина УМБАЛ „Медика Русе“ предлага няколко варианта. Обяснете какво представляват те? 
- За провеждане на всяка диализа е необходимо да се постави съдов достъп. Когато пациентът има високи стойности и трябва веднага да бъде включен на диализа, тогава се използват временни съдови катетри. Те се поставят бързо и може да се използват веднага. 
В останалите случаи по лекарска преценка се поставят AVF или PermCat (или по-просто казано фистула или катетър).
Фистулата е „снаждане, сливане“ на вена и артерия на ръката и това е медицинска манипулация под упойка
Прави се малък разрез около китката или малко по-високо на ръката на пациента, в зависимост от преценката на лекаря, вената и артерията се „сливат“, след което се зашиват и се изчаква определен период фистулата да зарасне и да проработи. Фистулата е лесна за обработка и поддръжка, което осигурява нормално всекидневие и качество на живот на пациентите. С нея човек може да плува, да извършва безпроблемно всякаква работа, без тежък физически труд, да поддържа обичайната си хигиена. Тя е по-малко рискова по отношение на бъдещи инфекции в сравнение с временните катетри. Друг позитив е, че боденето с фистулни игли при всяка диализа е безболезнено. 
Разбира се, и при фистулата има негатив и той е свързан с времето, необходимо за зарастването на връзката между двата вида кръвоносни съдове. За да се развие и да стане годна за употреба фистула, понякога е необходим повече от месец. Има риск и никога да не се развие, т.е. да остане неизползваема. 
Permcat или
постоянният катетър се поставя под местна упойка и под рентгенов контрол в един от централните венозни съдове и стига до предсърдието
През него кръвта на пациента се отвежда към хемодиализния апарат, където се пречиства, за да се върне обратно, вече филтрирана. Видимата част на катетъра обикновено е в областта на гърдите, под дясната ключица.
Бих искал да отбележа, че Лечебни заведения „Медика“ разполагат с отлично подготвени екипи за поставяне на постоянни катетри PermCat и конструиране на фистули (AVF). 
- Към Диализния център има Консултативен кабинет. Разкажете кои пациенти имат достъп до него и какви услуги им предлага?
- Консултативният кабинет подготвя пациентите за преминаване към хемодиализа, работи и с пациенти, които са в риск за диализно лечение. Специалисти с богат професионален опит в нефрологията наблюдават тяхното състояние и ги съветват как да се грижат най-добре за здравето си, какво трябва да очакват от диализата и какъв хигиенно-хранителен режим трябва да спазват. Изготвят се индивидуални хранителни режими при необходимост.
Специално внимание се обръща на пациенти, които в резултат на заболяването си имат промени и в други органи и системи освен бъбреците
Тези усложнения трябва да се лекуват и проследяват. Консултативният кабинет и специализираният екип от лекари и медицински сестри към отделение „Диализно лечение“ предоставят най-добрата грижа за пациента в съответствие с всички международни стандарти и медицински практики. 
Към Консултативния кабинет работи и Комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства на пациентите, които по Здравна каса са безплатни. И още нещо важно, в Консултативния кабинет се помага на пациентите да влязат в листата на чакащите за трансплантация. Освен че им дават информация, в кабинета подготвят и документите им. 
Бих искал да обърна внимание, че за да е подходящ за трансплантация един пациент, той трябва да е в добро общо състояние. А то изключително много зависи от
качествената диализа и доброто лечение на съпътстващите заболявания, от спазване на препоръчителния режим на живот от самия пациент
Тъкмо затова към отделението по диализа създадохме и консултативен кабинет.  
- Какви съвети можете да дадете на хората за съхраняване на бъбречното здраве?
- Когато коментирахме как пациентите да не стигат до диализно лечение, споменах за профилактичните прегледи и изследвания при личния лекар и специалистите нефролози при нужда. Профилактиката е важна и за здравите хора, които нямат никаква симптоматика.
Преди всичко трябва да кажем, че бъбреците са сложна лаборатория, от която зависи цялостното ни здраве. От бъбреците зависи очистването на тялото от метаболитните процеси, филтрирането на кръвта, която отива към сърцето, регулацията на водно-солевия баланс в организма, създаването на хормони, които помагат производството на червени кръвни телца, за костната здравина и за регулиране на кръвното налягане. 
Затова изключително важно е да се пие много вода, да се контролира диабетът, защото в противен случай бъбреците ще се увредят. Наднорменото тегло също е ключов фактор, така че е добре да не се допуска. И още нещо много важно, всички възпаления трябва да се лекуват навреме и да не се неглижират, защото са фактор за заболяване на бъбреците.

Мартин ГЕОРГИЕВ