Екипът на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ издаде сборник, посветен на дейността и професионалния път на дългодишния ръководител на институцията д-р Емилия Милкова. Според съставителите тя дава нова посока на развитието на библиотекатаq като среща традицията и иновациите. Успешната й работа извежда Варненската библиотека като водещ модерен културен и информационен институт. Тя е и основен двигател за създаването на проекта за нова сграда, който чака реализация от десет години.
Заглавието на сборника „Музиката на думите“ е взето от интервю на Емилия Милкова, в което тя казва колко е важно малките четящи да усетят музиката на думите. Точно това начало на задочния диалог за книгите и библиотеките ни се стори много подходящо, каза пред БТА един от съставителите на сборника, главният библиотекар Кристиана Димчева. Според нея в книгата има неща, които да те накарат да мислиш професионално, да ти дадат настроение и ищах за работа. „Това е подарък за неслучилия се 60-ти рожден ден на един усмихнат човек, който е в сърцата ни“, добави тя.
В подготовката на изданието участват още Емил Демирев, настоящият директор на библиотеката д-р инж. Радка Калчева,  д-р Цветелина Войчева, Даниела Илиева и Ася Иванова. Книгата е оформена в няколко тематични части, посветени на лидерството, дигитализацията, информационните и комуникационни технологии, проектите, лобирането, законодателството и библиотечната архитектура. По всяка от тях пишат различни експерти. „Избрахме автори, които познават Емилия Милкова, работили са с нея и могат да кажат повече не само за професионалните й търсения, но и неща, което да ни подканят да вървим напред. Навсякъде заложихме събития, случили се при нас и породили нови идеи“, каза Димчева и поясни, че наред с думите на авторите стои и казаното от Емилия Милкова в интервюта, дисертации, статии.
„Тя умееше да създава усещане за общност, когато изгражда ново четящо общество и една различна библиотека. Беше модерно мислещ човек с поглед към библиотеката на новото време, където човек се чувства уютно, хубавата книга е в дома си, но едновременно с това е място на знанието, в което новите технологии са променили достъпа до информация и начина на поднасянето й. Модерно културно пространство за всеки, който иска да намери път. Тази книга е изпълнена с пътища, защото всяка тема е посветена на някакъв проблем на библиотечното ни битие“, добави още тя.
По думите на Димчева когато Емилия Милкова поема поста директор през 1998 г. Варненската библиотека вече е стъпила на един по-модерен път, въвеждайки интернет и електронна поща, които услуги после прерастват в информационен център. Тя успява да събере около себе си съмишленици, с които да развиват културния институт и да изпълняват смелите луди идеи, които променят общността. 
При многобройните си специализации и обучения в чужбина, Емилия Милкова умееше да види това, което ще промени библиотеката и хората, които работят в нея, да го сподели с екипа и заедно да търсим начините то да се случи, каза още тя. „И ние успяхме, защото бяхме първата обществена библиотека в европейското онлайн пространство, направихме толкова много първи неща с технологиите като дигиталния каталог и дигиталната библиотека, различни проекти и големи инициативи като „Маратон на четящите хора“, „Една приказна нощ в библиотеката“, „Стая на приказките“, неща, които се опитват да разчупят образа на стабилния консервативен културен институт. Ние искаме да бъде динамични, променящи се, адаптивни към хората, защото книгите са за тях и ние търсим тази непрекъсната връзка“, посочи още Димчева.
Според нея всички идеи, които екипът на Варненската библиотека си набелязва през годините, са реализирани по един или друг начин. Няма осъществен проект, който да не се е развил, за да бъде устойчив и винаги актуален. Всичко, направено по проекти, е внедрено регулярно в работата на колектива. „Емилия Милкова умееше да бъде едновременно лидер, ръководител и мениджър, а това не е лесно, това са качества. Тя беше дълги години заместник, а после и председател на Българската библиотечно-информационна асоциация и беше готова да застане зад всеки от гилдията, да го изслуша, да отговори адекватно на проблемите. Имаше отворени сетива за хората наоколо, за събитията, за всичко в света“, оформи портрета й тя.  
Оставащият отворен въпрос за новата сграда на библиотеката, която най-после да подслони всички отдели и хранилища на едно място, е засегнат в последната част на сборника, в която има материал и от дъщерята на Емилия Милкова – Дарена, която е архитект. Преди десет години смятахме, че строителството ще започне веднага, каза библиотекарката, която заедно със своите колеги и директорката е участвала в обсъжданията на заданието и кандидатурите. Избраният архитектурен проект се харесва от целия екип, каза Димчева. С годините обаче екипът е разбрал, че някои неща се случват по-бавно, добави тя. 
Представянето на сборника „Музиката на думите“ е част от програмата на 18-та Национална библиотечна седмица, която тази година е под наслов „Библиотеките – по-нужни от всякога”. Той се среща тази вечер с варненската публика, а на 16 май ще има втора премиера в Столичната библиотека.
Д-р Емилия Милкова (1964-2021) е директор на РБ „Пенчо Славейков“ в периода от 1998 до 2017 г. Професионалният й път преминава през всички важни структури на гилдията: заместник-председател, а по-късно и председател, на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация в периода от 2006 до 2021 г.; член на Постоянната комисия на секция Обществени библиотеки на ИФЛА (Международна федерация на библиотечните асоциации) за мандата 2011–2015 г.; член от 2013 г. на Националния експертен съвет по дигитализация към Фонд „13 века България“; член от 2014 г. на Националния съвет по библиотечно дело към Министерството на културата. От 2017 г. е народен представител и член на Комисията по култура към 44-то Народно събрание.