„Всичко, което преживях по-късно, вече ми се беше случило в Русчук. Чии са тези думи?“
„Кой е най-известният паметник в нашия роден град? А какво гласи главният му надпис?“
Това са част от въпросите в традиционния лов на русенски съкровища под наслов „Опознай Русе, за да го обикнеш“, който се организира за празника на града - 6 май от Младежкият парламент към Общинския младежки дом. Целта е младите хора да се запознаят с архитектурните бижута на Русе и да научат повече за тяхната история.
Според Габриела Димитрова, десетокласничка от АЕГ „Гео Милев“ и член на Младежкия парламент, в повечето случаи младите хора намират мотивация да участват в подобен тип инициативи, ако има някаква награда. Но в случая търсачите на съкровища са се включили заради самата емоция и любопитството да участват в нещо ново и непознато. Основната мотивация е самата тема - любовта към историята и културата на Русе, споделя още Габриела.
Антония Нейкова, единадесетокласничка от Професионалната гимназия по корабостроене и корабоплаване и заместник-председател на Младежкия парламент, разказа малко повече за предизвикателствата пред нея и останалите организатори. Освен самото сработване на екипа, специално внимание е отделено на формулирането на въпросите, сглобяването им под формата на приложение и изработването на самия маршрут.
Първо място в лова на съкровища спечелиха Мина Михалева и Петър Георгиевн на второ място се класираха Лора Ангелова, Теодор Радионов и Даниел Методиев, а на трето - Виктор Добрев, Моника Добрева, Рая Галинова, Иво Марков и Джулия Маркова.
Седмокласничката Мина Михалева разказа, че е решила да се включи, защото и предни години е участвала  в състезанието и то много й е харесвало.
Петър Георгиев, седмокласник от Националното училище по изкуствата в Русе, казва, че просто е търсил нещо забавно за правене. Покрай това научил, че Доходното здание се казва така заради предназначението си - да носи доходи на тогавашното училищно настоятелство в Русе. Научил също къде се намира католическата катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе, в която в началото на миналия век е доставен първият в България орган.
На въпроса защо има смисъл от това младите хора да научават повече за града ни именнопод формата на игра Виктория Николова, ученичка от 11 клас от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и член на Младежки парламент, споделя, че чрез интерактивния път начин информацията достига до тях по-интересен начин. Особено като е онагледен със снимки, а едно от изискванията на играта е участниците да се снимат до самата забележителност. „Другата важна причина е, че сме носители на нашата история и всеки трябва да научи за своето минало и да го помни. Затова защо не се случи това предаване на ценностите посредством игра“, допълва тя.