Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална детска болница в кв. „Горна баня“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), посочвайки, че съобщението е по повод медийни публикации и високия обществен интерес.
С Решение 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. за обект с национално значение е определен обект „Изграждане на „Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца“ в УПИ I – „за болничен комплекс“, кв. 117, кв. „Горна баня“, район „Овча купел“ – Столична община, София, припомниха от ведомството.
Със заповед от 22 май 2023 г. на Иван Шишков, който тогава беше министър на регионалното развитие и благоустройството, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП), с който се прави изменение в плана за регулация, за да се построи лечебното заведение. Шишков посочи тогава пред журналисти, че е разписал заповедта за одобряване на ПУП за бъдещата детска болница в София и че в рамките на предвидения парцел за детска болница има два частни имота, но са подписани два предварителни договора със собствениците им. По думите му Министерството на здравеопазването ще има ангажимент да започне събарянето на постройките, които са на терена, а след това предстои да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на болницата.
През март 2024 г. в МРРБ е постъпило предложение на проф. Христо Хинков, тогава министър на здравеопазването, за осъществяване на отчуждителна процедура за съседен имот, намиращ се в район „Овча купел“, кв. „Горна баня“, бул. „Никола Петков“ 56, с идентификатор 68134.4332.1567 по кадастралната карта и кадастралните регистри на града, с площ от 12 770 кв. м, с изградена в него сграда, посочиха още от пресцентъра. Той граничи с имота, отреден за национална многопрофилна болница за активно лечение на деца, и е поискан за инфраструктура, обслужваща нуждите на болницата. Още няма приключило процедиране, добавиха от пресслужбата.
На 7 май 2024 г. от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че до края на месеца ще започне събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата детска болница. Това е обсъждано по време на среща на служебния министър-председател Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.
БТА припомня, че през юли 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че се проучват пет терена за изграждането на бъдещата детска болница - при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. През ноември 2022 г. беше обявено, че избраният терен е в кв."Горна баня", а от Камарата на архитектите изразиха одобрението си за терена и настояха за обявяване на международен конкурс за проектиране.