Има голям интерес към двете процедури по Програмата за конкурентоспособност, по които работи Министерството на иновациите и растежа, каза във Враца министър Милена Стойчева.
Тя е в града за среща с бизнеса, на която ще бъдат представени възможностите за неговата подкрепа по тези процедури. Срещата е организирана по идея на народния представител Деница Симеонова с подкрепата на Търговско-промишлената палата във Враца. 
Двете отворени процедури от програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" по линия на Министерството на иновациите и растежа са за разработване на иновации и за внедряване на иновации. 
"Разработване на иновации в предприятията" е с бюджет от 127 млн. лева и от нея могат да се възползват микро, малки и средни предприятия (МСП), дружества с до 3000 служители и големи компании, в партньорство с МСП. Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв. Съфинансирането е от 25 до 60 процента - спрямо категорията на дружествата.
"Внедряване на иновации в предприятията" е с бюджет от 293,4 млн. лв. и от нея могат да се възползват микро, малки, средни компании и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният ще се определя на базата на големината на фирмите. Микро и малките предприятия могат да кандидатстват за до 500 000 лв., а средните и дружествата с до 499 работници – за до 800 000 лв. Съфинансирането е от 20 до 50 процента в зависимост от избрания режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на изпълнение на проекта.