"Криворазбраната цивилизация" е премиерният спектакъл на детската театрална студия при Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен. На сцената ще покажат своя талант в три поредни вечери три различни детски състава с участници на възраст между 6 и 14 години, съобщи драматургът на театъра Гергана Пирозова. 
"Премиерите са посветени на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, защото "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников, написана през 1871 г., разказва по комичен и поучителен начин за сблъсъка на традиционната българска култура с "вънкашната" такава, и склонността ни да се прекланяме пред чуждото, отричайки родното. Нима тази тема не е актуална и днес?", казват създателите на спектакъла.
"Изборът на тази пиеса, представена от любителите актьори към детската студия при Плевенския театър, не е случаен. Като нейни ръководители имаме за цел, освен да възпитаме децата в художествен и сценичен усет и родолюбие, да обогатим и техните езикови умения, като сме си позволили да не осъвременяваме езика на текста, а да оставим написаното от Добри Войников такова, каквото е – архаично, симпатично и много богато като език и звучене. Спектакълът е много забавен, защото през смеха и сатирата можем да си кажем истински важни неща за днешния ден", допълва режисьорът и преподавател в студията, актрисата Ива Николова.
Повече от 20 години художествен ръководител на студията е актьорът от плевенската театрална трупа Адриан Филипов. През годините са поставяни заглавия като "Патиланско царство" по Ран Босилек, "Сън в лятна нощ" по Уилям Шекспир, "Шекспиримент" по "Крал Лир" и "Макбет" от Шекспир, "Снежанка и седемте джуджета" от Ами Тола, "Уестсайдска история" по Артър Лоурънс, "Ревизор" по Н. В. Гогол и други.
Премиерните представления на "Криворазбраната цивилизация" ще са на 20, 21 и 22 май на сцена "Александър Гюров".
Преди дни бе представена още една премиера в Плевенския театър. "Островът на съкровищата" от Робърт Л. Стивънсън е поредното ново заглавие, което предлага на почитателите на театралното изкуство ДКТ "Иван Радоев".