Морската камара, която днес чества 30 години от своето създаване, разкри набирателна сметка, от която ще бъдат подпомагани ученици и студенти, които се обучават по професии, свързани със синята индустрия. Това съобщи днес на пресконференция председателят на организацията капитан Александър Калчев. Според него откриването на сметката е начин за преодоляване на големия проблем с липсата на кадри в морската индустрия. 
Калчев уточни, че организацията вече е разработила правила, по които ще се дават своеобразните стипендии. По думите му младите хора могат да подават молбите си за подкрепа в организацията, а Управителният съвет ще ги разглежда и одобрява. Успехът на учениците и студентите ще бъде от значение, но ще се имат предвид и други фактори, например социалното им положение, допълни Калчев. Той уточни, че по сметката вече са набрани 10 хиляди лева и изрази надежда, че сумата ще се увеличава.
В Морската камара членуват както големи български компании и пристанища, така и малки фирми, допълни Калчев. По думите му последните заявления за влизане в организацията са подадени от две рибарски организации.
Честванията по случай 30-годишнината на камарата във Варна продължават с Дни на отворените врати в Българския морски квалификационен център и в Аквариума. Ще се проведе и научен форум, свързан с изследванията и иновациите за устойчива морска индустрия. Управителният съвет на камарата ще дари на Военноморския музей в града протокола от първото общо събрание на организацията. 
На въпрос за ситуацията с кораба „Руен“, който бе похитен на 14 декември, кап. Калчев посочи, че Параходство БМФ ще прави изявления единствено в писмен вид.