Жителите на Търговище могат да подават заявления за участие в коледните инициативи на общината до края на седмицата, съобщиха от общинската администрация.
Записването за конкурса за вино е до 14 декември, в стая номер 90, ет. 4 на Община Търговище. Участниците трябва да предоставят бутилка вино, бяло и/или червено, от реколта 2023 г. Всеки, заявил участие, ще получи регистрационен номер, под който тричленно жури, без да знае името на производителя, ще определи по един победител и в двете категории – за бяло и червено вино. Наградите на отличените ще бъдат връчени на 22 декември, на Коледния базар на площад „Независимост“, а публиката ще има възможност да дегустира вината на участниците в конкурса.
Записването за включване в кулинарната изложба е до 15 декември, на телефони: 0601 6 86 93, 0879/869 330 или e-mail: [email protected]. Целта е по забавен начин да се покажат традиционните за българската празнична трапеза от коледно-новогодишния цикъл сарми – зелеви или лозови, постни или месни. Презентираните ястия трябва да бъдат придружени с табелка, указваща съдържанието им, имената на участника или организацията и населеното място. При регистрацията всеки участник в кулинарната изложба ще получи номер, с който автоматично се включва в томбола с предметни награди. Тя ще бъде изтеглена по време на дегустацията на 22 декември, която също ще се състои в рамките на Коледния базар.
Заявки за участие в конкурса за най-атрактивна празнична украса се подават до полунощ на 17 декември. Изпращат се до три снимки на всеки обект, участващ в надпреварата, на e-mail: [email protected]. През тази година конкурсът се провежда в две категории – за външна украса на жилищна сграда, балкон, двор, търговски обект, бизнес сграда, както и за украса на обществено място. Победителите ще бъдат определени от комисия от експерти от Община Търговище, които ще обходят всички обекти в периода от 18 до 22 декември и ще класират участниците. Във всяка от двете категории ще бъде връчена награда и за любимец на публиката. Те ще бъдат определени на база харесвания на публикациите с украсата на участниците във фейсбук страницата на конкурса. Получилите най-много харесвания във всяка от двете категории ще получат ваучер от магазин за стоки за бита на стойност 100 лв. Отличените ще получат ваучер от магазин за стоки за бита на различна стойност.
Регламентите към всички коледни инициативи са публикувани в сайта на Община Търговище.