Новината, че „Левски“ се интересува от Юго Комано, прозвуча озадачаващо. Сигурно го помните - това е французинът, който пристигна в „Дунав“ след бледи изяви в отбор от Люксембург и словенския „Табор“. Началото му със синята фланелка също не бе кой знае колко впечатляващо, ако изключим хубавия му демараж и сериозната физика. Като техника не беше нещо особено, даже, с извинение, понякога така спираше топката, сякаш тя се удря в бордюр. Но поизрасна, факт.
След сезон в Русе с 26 мача и 4 гола 24-годишният сега Комано реши, че е готов за игра в елита с екипа на „Пирин“. Попаденията му за отбора от Благоевград до момента са също 4.
Но ето - „Левски“, „Ботев“ /Пд/ и още „няколко родни клуба“, както пише „Тема Спорт“, били по петите му.
Въпросът е дали Комано израсна за сезон с две класи, че е обект на такъв небивал интерес. Или всичко е мениджърски въдици за привличане на внимание. 
Ако питате феновете, мнозина ще махнат с ръка: „Остави!“...
Само че в родните клубове явно не мислят така, пък и в тях по принцип трябва да разбират повече от футбол.
Случаят „Комано“ е поредното доказателство, че когато един футболист получава шанс и е неизменен титуляр, може да претърпи положително развитие. Само че, защо за Бога, тези шансове са предимно само за чужденци. Един Иван Тасев от „Пирин“, за когото се шушука, че ще премине в ЦСКА /Сф/, по-често е резерва на французина.
Вероятно чужденците са по-старателни? Или по-талантливи? Кой знае.
В сряда „Ботев“ /Пд/ и „Лудогорец“ започнаха финалния мач от турнира за купата на България с по двама българи в съставите си! Този „Ботев“ на Динко Дерменджиев, Георги Славков, Костадин Костадинов, Атанас Гаръбски, Димитър Младенов, Димитър Аргиров, Красимир Манолов, който играеше най-красивия, зашеметяващ и вълнуващ футбол у нас през 80-те години. 
„Лудогорец“ и чуждестранният му легион е друга игра.
Та отново за Комано. Договорът му с „Пирин“ е до юни 2025 година. Благоевградчани ще вземат някакви пари, ако успеят върху гребена на големия шум да го пласират все пак през лятото. И пак ще почнат да търсят някакви чужденци. А ние ще продължаваме да се питаме какви са причините, че младите българи не напредват нагоре поне със стъпка, както го прави мосю Юго.