Георги Пенков е кандидат за втори мандат като кмет на село Сандрово - селото, които няма популярността на Николово, Божичен, Басарбово или Мартен, но е сред най-бързо растящите не само в община Русе, но и в областта. Преди 4 години той заслужи убедително доверието на съселяните си, сега ще се опита да го спечели отново. Коренякът сандровчанин смята, че той и екипът му са направили доста - с уговорката, че винаги има какво да се стори още и още.

- Кой е Георги Пенков и кои са най-близките хора до вас?
- Роден съм на 3 юли 1975 година. Завърших средното си образование в Гимназията по речно корабостроене и корабоплаване, после се дипломирах в Русенския университет със специалност „Земеделска техника“. Трудовият ми стаж започна в Комбината за тежко машиностроене. Работил съм и в местната кооперация. Като инкасатор и водопроводчик към ВиК-Русе отговарях за Сандрово. Женен съм, имам син и дъщеря. Дъщеря ми завърши висше образование и вече работи. Синът ми е ученик. Съпругата ми е земеделски производител. Нормално, както се казва, средностатистическо българско семейство. 
- Как решихте да се кандидатирате преди 4 години?
- Хората ме потърсиха, разговаряхме, повярваха ми, застанаха зад мене и решиха, че мога да свърша добра работа. Оттук нататък трябваше да докажа, че заложиха на точния човек. Всъщност това доказване никога не е било самоцел.
Никога не съм се стремил да изпъквам, да бъда в центъра на внимание и да чакам похвали
Щом са те избрали, трябва да работиш - така, както го правят учителите, лекарите, миньорите, работниците на полето. Бях наясно от самото начало, че щом съм обграден с такова доверие, задачата ми да се грижа за Сандрово трябва да е грижа като за собствения ми дом, че и много повече. Да го кажа така - всеки, който се отбие от разклона към селото ни, да види едно чисто, облагородено, приветливо населено място. Твърдя, че като инфраструктура Сандрово е едно от най-добре уредените села в Русенска област. Разбира се, няма как и ще е абсурдно да припиша хубавото само по моята сметка, тъй като и предшествениците ми оставиха диря след себе си. И те са се старали, и те са искали да се получи най-доброто. Другата ми цел, когато поех мандата, беше да сме обединени, защото бях и съм убеден, че само заедно можем да постигнем много. Ако всеки дърпа чергата само към себе си, няма да се получи нищо. В този смисъл няма как да не съм благодарен, че срещнах много съмишленици в идеята да изградим Сандрово като добро място за живеене. Има толкова много хора, на които да благодаря. Няма да цитирам имена, за да не пропусна някого. 
- Като казахте добро място за живеене, впечатленията са, че селото става все по-живо, има много автомобили пред къщите, особено в почивните дни. На какво се дължи това раздвижване?
- Първо, на удобното и прекрасно географско разположение - та Сандрово е на две крачки от Русе! Плюс е, че Дунавът също е до нас с хубава и неопустошена природа. 
Хората в големия град усетиха, че тук могат да открият своя спокоен живот
с тази природа, с инфраструкттурата в улици, с магазини от всякакъв характер и започнаха да купуват имоти. Сутрин отиват на работа, вечер се връщат. Не съм правил точни сметки, но ми се струва, че към този момент едни 40 процента от жителите на Сандрово дойдоха през последните години главно от Русе, а и от други места. Интересът към нашето село е налице - днес декар празно място вече върви към 50 000 лева. 
- Казват, че човек може да ви види навсякъде - зад волана на общинския трактор, да коси трева, да държи дробилката, храстореза, да боядисва пешеходни пътеки, да изнася с камион контейнерите за смет. Защо му е на един кмет да се главоболи с такива задачи, вместо да си сложи костюма и да стои кротко на бюрото с телефон до себе си?
- Работата на един кмет не е зад бюрото, а сред хората. Той трябва да е пръв, когато възникне някаква нередност и да поеме отговорност при отстраняването й. Защо изпълнявам несвойствени според вас задачи? Не искам да обиждам никого, но липсва квалифицирана работна ръка. Този проблем далеч не е само в Сандрово. Затова 
понякога предпочитам сам да се заема с такава работа, вместо да се ядосвам със свършени през пръсти ангажименти
И, повярвайте ми, това не е някаква показност, че, видите ли, кметът се прави на специалист във всичко. Напротив! Просто съм научен нещата да стават перфектно.
- Как се справяте с по принцип оскъдните навсякъде бюджети?
- Справяме се. През годината сме домакини на цели 12 важни събития. Почваме на Йордановден и приключваме след Коледа. Част от тях са с национален характер - всички например в България говорят за фолклорния фестивал „Сандрово пее и танцува“ и за шампионатите по конен спорт. Не е лесно, но съм удовлетворен, че се радваме на подкрепа с дарения. Голяма част от успехите ни се дължат на спонсори, затова пак искам да им благодаря. 
- Как стои темата със спорта, тъй като на всички е известно, че Сандрово се гордее с най-великия български спортист Валентин Йорданов?
- В двора на училището изградихме стрийт фитнес. В заличката до стадиона се събират почитателите на йогата.
Много ми се иска младите да спортуват активно
както беше в нашето детство. Ако питате дали ще имаме футболен отбор, засега няма как да стане по финансови съображения.
- Много хора биха казали - дотук много добре, но какво се прави по линия на здравеопазването?
- Подсигурили сме лекар, който идва всеки ден и си тръгва в 14 часа. Правих многобройни сондажи да ангажираме и стоматолог, но такива специалисти са голям дефицит. Да се надяваме, че ще намерим някакво, дори частично решение. Здравната служба мина през генерален ремонт. Въобще този мандат изтече през ремонти - на автобусни спирки, на обществената тоалетна, на читалищната сграда, на ритуалната зала, в цялостно асфалтиране на няколко улици, в поставяне на осветление до разклона и още 200 броя LED тела. Имаме си и банкомат, сложихме и частично видеонаблюдение. Особено се гордеем с разкошния детски кът в центъра. С него площадът се превърна в завършен красив комплекс.   
- Излиза, че нямате никаки проблеми.
- Има, разбира се. Веднага се сещам за две точки в селото, които трябва да бъдат отводнени. При всеки проливен дъжд се образуват локви. Ще намерим решение и на този въпрос.   
  - Какво си казвате в края на този мандат и в навечерието на изборите?
- Не съм по многото приказки, пък нали хората казват, че един човек се съди в крайна сметка не по думите, а по делата. 
Важното за мене беше, че бях длъжен и съм готов да чуя винаги всеки жител на Сандрово
- кой с идеи, кой с препоръки и забележки. Мисля, че на никого не обърнах гръб и каквото зависеше от мене, се опитах да сторя. Сам човек нищо не може да направи. Като култура, възпитание, ценности, традиции сандровчани сме добър отбор и мисля, че ще ставаме още по-добър. Важното е да бъдем обединени и да гледаме в една посока - със Сандрово в сърцето и бюлетина 69.