Здрав, но и елегантен. Мощен, но без голям апетит. Напротив - на фона на събратята си с петролни сърца се задоволява с малко. И не му се чува гласът. Работник мечта. Това е електрическият Форд Транзит, който от днес влиза в автопарка на един от големите клиенти на русенският филиал на „Мото-Пфое“.
Докато в храните на съставките, обозначени с Е, се гледа с подозрение, в света на автомобилите Е означава бъдеще, при това с по-малко разходи. А в бизнеса разходите са ключови. И още нещо. Една от големите причини за ускореното навлизане на Е-автомобилите е екологията. По разбираеми причини във фокуса обикновено са леките коли и SUV в многобройните им вариации. Но товарният и лекотоварният транспорт има по-голяма тежест, просто защото за разлика от семейните коли, които някой ден може да останат на паркинга или в гаража, те са постоянно са в движение.
Какво предлага електрическият вариант на Транзит - безспорния номер 1 в своя сегмент от десетилетия?
Да започнем с „резервоара“
Енергията, „горивото“, се осигурява от 400-волтовата батерия с 68 kWh използваема мощност, която осигурява пробег до 266-317 километра при пълно зареждане. Възможността товарачът да се ползва дори в централните градски части, които са въвели или са в процес на въвеждане на ограничения за отделяните от автомобилите вредни емисии е бонус - и то важен. Със станция за зареждане на електрически микробус във вашите помещения батерията може да се зареди от 0 до 100% за около 8 часа. При бърз заряд 115kw Fast charge за достигане от 15% до 80% са нужни 34 минути.
Зареждането може да стане и от контакта вкъщи, само че е по-бавно.
След достигане на 80% от капацитета зареждането се забавя, за да запази батерията и да намали отделянето на топлина.
Към икономиите от несравнимо по-ниските сервизни разходи и общи разходи на притежание може да се добави още една - чрез режима за шофиране, а тук опциите са три: Normal при стандартно шофиране, Slippery за мокри или заледени пътища и ECO. Последният увеличава оставащия заряд на батерията. Системата ограничава максималната скорост, намалява степента на ускорение и използва по-малко енергия за управление на климатика.
Зоната под предния капак съдържа високоволтови системи, включително бордово зарядно, ProPower Onboard, DC/DC конвертор, нагреватели и охлаждащи помпи. Специално създадената нова предна подрамка поддържа и балансира високоволтовите системи под предния капак. Високоволтовият порт позволява зареждане с 11 кВ AC и до 115 кВ DC на бързозарядна станция.
Високоволтовата батерия е разположена в нова обезопасяваща конструкция от високоякостна стомана.
Литиево-йонната батерия с течно охлаждане и 68 кВч използваема енергия е проектирана за оптимални
пробег, полезен товар и производителност.
Високоволтовите кабели провеждат електроенергията между компонентите, включително порта за зареждане, батерията, електрическото задвижване и високоволтовия модулен пакет под предния капак.
Мощният електромотор предлага избор от 135 кВ (184 к.с.) или 198 кВ (269 к.с.) мощност. Електромоторът е интегриран с едностепенна скоростна кутия и контролер на инверторната система. Технологията позволява зареждане на батерията чрез регенерация при намаляване на скоростта.
Новата задна ос и окачване се отличават с усилено независимо задно окачване с цел подобрена тяга и управление в натоварено състояние. Товарният обем е същият като при еквивалентните дизелови варианти на Transit със задно предаване.
Бусът се предлага се в 
два варианта на височина, три на дължина и до 15,1 кубически метра товарно пространство
Всъщност има 25 различни конфигурации, така че да се отговори на всякакви специфични нужди.
Максималният брутен полезен товар е 1758 кг във вариента ван и 2090 кг, ако изборът е шаси кабина. Освен това Е-Транзит е предварително проектиран за трансформации и инсталиране на стелажи.
Още нещо, което отличава Е-Транзит от останалите в класа - златен медал за сигурност Euro Ncap. Ето какво стои зад това.
Информационна система за следене на мъртвата точка (BLIS); предупреждение за напречен трафик; асистент при страничен вятър, който подпомага поддържането на курса при силен порив на страничен вятър и при необходимост задейства спирачките от едната страна, за да помогне на водача да поддържа контрол над автомобила; система за спазване лентата на движение, която предупреждава водача с вибриране на волана и при необходимост коригира волана, за да остане автомобилът в пътната лента, интелигентен адаптивен автопилот; асистент за предотвратяване на сблъсъци с разпознаване на пешеходци; спирачен асистент при движение на заден ход; ограничител на скоростта; системи за предупреждение на водача при намалена бдителност; предупреждение за непоставен предпазен колан и 360-градусова камера, която осигурява визуализация от птичи поглед, за да подпомогне водача при маневриране и паркиране в тесни пространства.
И нещо също много важно в ерата на високите технологии - пърна и безупречна свързаност. Модемът FordPass Connect и приложението FordPass правят това лесно, отключвайки 
гама от функции за ефикасност и сигурност
Live Traffic изпраща актуална информация за пътната обстановка на навигационната система SYNC 3. След това технологията променя препоръчания маршрут според пътните условия, за да се пести време.  Бордовият Wi-Fi със скорост до 4G позволява работа в движение на до 10 устройства. Хот-спотът може да се използва от разстояние до 15 метра извън автомобила. С Ford Data Services TM и FordPass Connect може да се получават сигурно данни за автомобила на смартфона си. Данните включват състояние на автомобила, местоположението му, разходът на енергия и тип шофиране. Ако алармата се включи, се получава известие в приложението FordPass, което помага да се поддържа автомобила защитен. Дистанционното заключване и отключване позволява проверка дали автомобилът е заключен и да бъде заключен дистанционно, независимо колко сте се отдалечили. И това са само част от възможностите. 
Е-Транзит е само още едно обяснение защо в последните години Форд многократно е най-продаваната марка лекотоварни автомобили до 3.5 т в Европа според данните на ACEA. Сега този Е-диален работник с възможности на тежкоатлет и обноски на рафиниран британски иконом е на разположение и на българския бизнес.