Всеки момент се очаква да заработи големият тир паркинг, който се изгражда по бул.“България“, но той няма да реши напълно проблема с тировете и такъв ще има дори при положение, че страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Това твърди вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор до депутата от Русе Мартин Димитров, който се интересува какво е направено до момента за премахване на километричните опашки на Дунав мост.
По информация на инвеститорите, до края на май, тоест до ден-два трябва да бъде завършен големият паркинг за товарни автомобили с капацитет 450 места, посочва Демерджиев.

Както вчера видя „Утро“ той изглежда почти готов, като са направени и подходите от и към булеварда. В окончателния си вариант той трябва да побира 600 камиона и 80 леки автомобила.
В много дни обаче този паркинг ще се оказва недостатъчен. През последните 15 месеца трафикът се е увеличил значително заради конфликта в Украйна, като ежедневно през ГКПП-Русе преминават 2600-2800 товарни автомобила, от които 1400-1600 в посока изход. Средно 350 не успяват да преминат и изчакват на пътя между Русе и Мартен. В някои дни броят на изчакващите камиони надхвърля 800 и 7-километровата отсечка се оказва недостатъчна. Тогава се налага тировете да изчакват на бул.“България“.
За облекчаване на трафика ежедневно се спират товарни автомобили в отсечката между гр.Бяла и гара Бяла, която може да поеме 100 тира. Опитите камионите да бъдат спирани още на територията Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Шумен, Сливен, Разград, Плевен се оказват неработещи, тъй като водачите им избират алтернативни маршрути, за да избегнат ограниченията. Подобно явление се наблюдава и на територията на град Русе, като с цел да заобиколят образувалата се колона водачите навлизат във вътрешността на града или минават през малки населени места, включвайки се там където колоната е прекъсната.
Според Демерджиев на ГКПП-Русе натоварването е на 100% като действат всички налични работни места и потокът автомобили се пуска по всички възможни трасета както от българска, така и от румънска страна. Полицейската проверка заедно със справката в информационните системи на двете страни отнема 1,5-2 минути. При излизане от България и влизане в Румъния се извършва и физическа проверка на товарните помещения за незаконна миграция и контрабанда. За да се намали времето за изчакване са осигурени технически средства като газоанализатори и детектори на сърдечния ритъм. Това увеличава общото време за проверка до 4 минути. Преди и след съвместната гранична проверка се извършват допълнителни проверки от служители на НАП, Агенция „Митници“ и отдел „Пътни такси и разрешителен режим“ от българска страна, а от румънска - на Националната агенция за данъчно администриране и Националната компания за администриране на пътната инфраструктура. Товарните автомобили от държави извън ЕС подлежат и на допълнителни проверки от румънска страна с още 5-6 минути.
В случай на присъединяване на двете държави към Шенгенското пространство, единственият контрол, който ще бъде изведен от зоните на ГКПП, е този на граничните полиции на България и Румъния. При това обективно опашките от товарни автомобили ще продължат да се образуват, е неутешителният извод на вътрешния министър.
Изходът според него е в увеличаването на граничните КПП-та. Към настоящия момент от българска страна има готовност за откриване на ГКПП Русе-Гюргево II и стартирането на фериботната връзка. Изчакват се довършителни работи по инфраструктурата от румънска страна. Предприети са и действия за спешно възстановяване на фериботния ГКПП при Видин и предстои финализиране на избора на превозвач за фериботната линия от българска страна. Очаква се по-добрата свързаност да увеличи с 60% капацитета на пропускателните пунктове.