Българската морска камара (БМК) проведе работна среща с народни представители от 49-ото Народно събрание, на която постави отново проблема с едностранното решение на Турция да увеличи тарифите за преминаване през проливите Дарданелите и Босфора, съобщиха днес от организацията. На разговора за проблемите пред морската индустрия се отзоваха народни представители от коалициите „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, партия „Възраждане“. Ангажимент за съдействие по поставените въпроси е изпратил и депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов.
За БТА председателят на БМК кап. Александър Калчев посочи, че увеличението на тарифите за преминаване през проливите е петкратно, което има пряк негативен ефект както над българските пристанища на Черно море, така и върху сектора „Корабостроене и кораборемонт“. Той коментира, че народните представители имат възможност да искат повече активност от министерствата на транспорта, на външните работи и на икономиката за разрешаването на проблема. По думите му партиите могат да въздействат и върху Европейския парламент чрез своите представители в него. Плащането на тарифи за преминаване през проливите е дефинирано в международна конвенция, всяка промяна в тях трябва да бъде ясно аргументирана, но тази не беше, допълни още Калчев.
На срещата с депутатите представителите на БМК са поставили още проблеми, свързани с морското образование и липсата на подготвени кадри. Разгледани са и въпроси около възможностите за развитие на българските пристанища като мост между Азия и Европа, включително неизползвания потенциал на българските фериботни превози в Черно море.
Народните представители потвърдиха, че поемат ангажимент да съдействат за рехабилитацията и изграждането на инфраструктура за местни пристанищни терминали, допълни Калчев. Той припомни, че проблемът със състоянието на пътя към порт „Варна Запад“ е от години и е крайно време да бъде взето решение и да бъде оправен. По думите му депутатите могат да съдействат и за изпълнението на проекта за изграждане на нов път, който да облекчи трафика към „Варна Изток“.