Как протича обучението на първите 50 лекари и медицински специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха, ще провери служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 
Меджидиев и заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов ще посетят базата за обучение на Военномедицинската академия (ВМА). 
В понеделник 50 лекари и медицински специалисти започнаха обучението си за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. 
Кандидатите за участие в оказване на спешна помощ по въздух са лекари, лекари-специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски асистент, които са от 17 болници, четири центъра и един филиал за спешна медицинска помощ от цялата страна. За обучението са кандидатствали лекари и медицински специалисти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.
Предстои сформиране и на втора група, която ще бъде обучена в оказване на помощ по въздуха.
Първите хеликоптери се очаква да бъдат в България през юни-юли тази година. Летателните машини ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура. До края на 2026 г. се предвижда страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на спешна помощ.