Международна инициатива по връчване на фототипно копие на Рибния буквар в Музея на Първото румънско училище в румънския град Брашов подготвя русенското  народно читалище „Христо Ботев-1908“. Церемонията ще се състои на 12 май от 10 часа пред сградата на румънското школо, където преди почти 200 години е отпечатана българската светиня. Специално за събитието е отпечатан юбилеен лист „Петър Берон“ на български и румънски език.
Партньори на инициативата са посолството на България в Букурещ, Демократичния съюз на българите в Румъния, Община Русе, Регионалното управление на образованието-Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, русенският клон на национално дружество „Традиция“ и др. 
През 2022 г. инициативата на Народно читалище „Христо Ботев-1908“-Русе 
„Пътуващ семинар по Ботевите и възрожденски места в Румъния“ навърши 25 години
Нашите ежегодни пътувания на 2 юни, когато е и патронният ни празник, се превърнаха в пътуващ семинар - не просто екскурзия, а поклонение във всенародния ден, посветен на загиналите за българската свобода. Още в началото утвърдихме и маршрута, включващ посещения на гробището „Белу“, където са гробниците на Братя Евлоги и Христо Георгиеви и други видни българи, живели в Букурещ; местата, където възрожденските ни дейци са живели или работили - сгради, кантори и къщи и накрая - паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в парка „Херастрау“ (днес „Крал Михай I“), където участвахме в държавния ритуал за 2 юни.
От 2017 г. към маршрута включихме и градовете Браила и Тулча, свързани също с живота и делото на Ботев.
Незабравими ще останат за нас 
срещите ни с г-жа Мария Ганчева, дъщеря на последния директор на българското училище в Браила
Освен наш домакин, тя бе и наш гид по паметните места в града. И до днес, винаги на 2 юни, когато в Русе вият сирените за почит към падналите за свободата ни герои, ние сме там, където  са живели, творили, организирали и оставили костите си за вечни времена нашите именити възрожденци. Вече 25 години без прекъсване!
Неотменно с нас винаги участват наши читалищни дейци, партньори, представители на много неправителствени организации, пенсионерски структури и др. Но най-ярко е присъствието на дружество „Традиция“, особено в лицето на г-н Стоян Стоянов. Той, заедно с други русенци, облечени във възрожденските си униформи, допълват с много патос и завладяващ патриотизъм картината на нашето участие във всенародното поклонение. На г-н Стоянов дължим и инициативата и реализацията на 
два вестника, посветени на Ботев и Левски
В изданията намират място авторски материали, исторически и краеведски изследвания, малко известни факти от живота и делото на нашите революционери, поезия, забавни акценти и т.н. 
Историческата беседа, съпровождаща пътуването до планираните места, допълва знанията на участниците и оставя ярка следа в спомените на всеки присъстващ. Незабравими са срещите ни с българската общност в Букурещ, с представители на посолството на България в Букурещ, с ученици от българския лицей „Христо Ботев“. Най-ярко обаче е сътрудничеството ни с Демократичния съюз на българите в Румъния. Неговите представители са основни информатори за историята на българските възрожденци в Букурещ, Галац, Браила, Гюргево... Те са и важни участници в нашия пътуващ семинар.
През последните години ние участваме и в организирани от тях редица симпозиуми и събития в румънската столица. Те пък присъстваха в тържествата, посветени на 110-годишнината на нашето читалище.
Дължим огромно уважение и благодарност на Демократичния съюз на българите в Румъния
в лицето на председателя проф. Лука Велчов и секретаря г-н Любомир Николов за дългогодишното сътрудничество и партньорство. 
В юбилейния маршрут за 25-годишнината на нашия Пътуващ семинар (2022 г.) включихме град Брашов, за да посетим Музея на Първото румънско училище,  където се съхранява ценен експонат свързан с нашето Възраждане - пресата, на която е отпечатан Рибният буквар на д-р Петър Берон.
В музея се съхраняват около 4000 стари книги и повече от 30 000 документа, предимно на църковнославянски и старорумънски език. Училищната сграда е издигната през 1495 г. Според косвени сведения на това място е функционирало църковно училище още през 1390 г. - по времето на папа Бонифаций IХ. Други данни пък посочват XI-XII век. 
Музеят е открит на 29 юни 1961 г. Реорганизиран е през 1967 г. Отново е открит за посещения през 1987 година. 
Любопитен факт е, че 
българин е свързан с Първото румънско училище в Брашов - Антон Пан, записал името си сред най-великите румънски просветители
Той е композитор, писател, фолклорист и учител. А поетът Михай Еминеску дори го определя като „един от строителите на румънския език“.
Антон Пан е роден през 1790 г. в Сливен, в семейство на баща българин и майка каракачанка. По време на Руско-турската война от 1806 г., когато е едва 4-годишен, семейството му бяга от България и се установява в Кишинев. През 1812 г. заедно с майка си Антон се заселва в Букурещ. През 1821 г. е нает за протопсалт в църквата „Св. Никола“ в трансилванския град Кронщад (днешния Брашов, тогава Румъния още не е съществувала като държава). Интересно е да се знае, че църквата е построена в квартала на българите („шкеите“, както тогава са ги наричали и за които се твърди, че са се заселили още през ХIII-ХIV век). Тук през 1824 г. Антон Пан се запознава и с Петър Берон, частен учител на децата на друг българин от Сливен - търговеца Антон Иванов (Йованович). 
Благодарение на тази среща и с финансовата подкрепа на Антон Йованович е отпечатан Рибният буквар
Антон Пан е автор на книги, дали начало на Възраждането и обединението на румънския народ, на много църковни песнопения и светски творби, на учебници по музика... Част от книгите му, както и партитури, може да се видят в изложбата към музея. 
По време на румънската революция от 1848 година Антон Пан написва песен, която за първи път е изпята на 29 юни в град Ръмнику Вълча (Влашко) и става популярна като революционен химн. Веднага след възцаряването на комунистическата диктатура на 30 декември 1947 г. „Събуди се, румънецо!“ и други патриотични песни са забранени. Изпълнението им с текст или само като мелодия било санкционирано със... затвор. На 22 декември 1989 г., по време на антикомунистическата революция, песента се пее по улиците на румънските градове. 
От 1989 г. тя е и официален химн на Румъния - своеобразно признание и за родения в България Антон Пан
На 13 юни 2016 г. по инициатива на посолството на Република България в Румъния и в сътрудничество с Румънската православна църква в Музея на Първото румънско училище е поставена паметна плоча на автора на Рибния буквар д-р Петър Берон. Проектът за паметната плоча е финансиран по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и се явява стъпка за популяризиране на българското културно наследство и постижения извън територията на страната ни.
„Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища“, както е озаглавен учебникът, е отпечатан именно тук, на училищната преса.
Букварът е енциклопедично учебно помагало от 150 страници, съдържащо граматика, естествознание, аритметика, етика и практически наставления. Сред илюстрациите на главата „Естествознание“ е рисунка на най-големия океански бозайник - кит, погрешно считан от тогавашните ученици за риба. Оттам идва и названието Рибен буквар. Учебникът е написан на говоримия, новобългарски език и представлява основата на модерното, светско образование през българското Възраждане. Неслучайно това е една от най-разпространените книги в българските земи - за 20 години Рибният буквар има 6 издания.
Нашето посещение в Музея на Първото румънско училище беше впечатляващо. 
Никога досега толкова много българи не бяха прекрачвали прага на този музей
Силно развълнуван, уредникът отдели изключително много време и изнесе възможно най-подробната си беседа заедно с демонстрация на печатарската машина. Естествено, акцентът на беседата беше отпечатването на Рибния буквар. В последвалат дискусията разбрахме, че в музея няма нито образец, нито екземпляр от някое от изданията на буквара. И дружно възкликнахме, че поемаме ангажимент да подарим някои от макар и по-съвременните фототипни издания.  
Нашата подготовка е към своя край. Успяхме да издирим Юбилейно фототипно издание по повод 150-годишнината от първото отпечатване на буквара (1975 г.), Юбилейно издание посветено на 220 години от рождението на д-р Петър Берон и 195 години от написването на Рибния буквар (2019 г.) и последното издание (от 2022 г.) - „Буквар с различни поучения“ с предговор, анализ и превод на съвременен български език от проф. Лилия Илиева. С тези три ценни издания ще се отправим отново към град Брашов, за да ги подарим и попълним с тях експозицията на Музея на Първото румънско училище. 
В навечерието на 200-годишнината от отпечатването на Рибния буквар, което в България ще отбележим през следващата година, ние ще направим нашият малък жест към историята на плеядата възрожденци, отправили се далеч зад пределите на Дунав, за да положат началото както на румънското, така и на българското образование.

Вяра КОСЕВА, 
секретар и почетен председател
на Народно читалище
„Христо Ботев-1908“