Днес е Светла сряда, третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Богородица и апостолите. Денят се нарича и Празна сряда.

Църквата почита Свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във възкресението му. След възкресението си Господ се явявал много пъти на своите ученици, пръв го познал Йоан. 

На Светла сряда според народните традиции се изпълняват два обичая - Мара Лишанка и Ладино хоро. Те се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, магии и лоши болести. 

Мара Лишанка е обредна кукла - мома или булка със съответното забраждане и накити, което дава названието на целия ритуал. Обредните действия заедно с хороводните песни и танци представят символично грабене на Мара Лишанка от ергените, т.е. грабене на мома за невеста или самата невеста. Целият обичай има ясно изразена женитбена насоченост. Ритуалът Мара Лишанка има и друг смисъл – за предизвикване на плодородие. Народната представа, че Мара Лишанка е обичай за дъжд, за предпазване от градушка и болести. След хората и песните момите и ергените обикалят и напяват нивите. Шествието спира при реката, където потапят обредната кукла във водата - своеобразно жертвоприношение за предизвикване на плодородие. 

В Ладино хоро девойките се хващат за ръце и образуват кръг, а две от тях държат кърпа над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата и на нея предричат за какъв момък ще се омъжи тя. 

Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.