Организаторите на 29-ите Чудомирови празници се подготвят за последния ден от културната програма, съобщи за БТА директорът на Литературно-художествен музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък Добрина Матова. 
Празникът днес ще започне в 11:00 часа в музея със Съботно матине с участието на сонатното дуо Виктория Влахова на пиано и Стефан Славчев на кларинет. В 13:00 часа в зала „Любомир Кабакчиев“ в сградата на Община Казанлък ще се състои награждаване на отличените 18-ия Национален поетичен конкурс „Магията любов“, водещи на което ще бъдат Беатрис Благоева и Тодор Янкулов. Културната програма ще продължи в 16:00 часа в ЛХМ „Чудомир“ с представяне на книгата „Пътеводител на историческия стопаджия“ на проф. Пенчо Пенчев. Съорганизатор на представянето е Историческият музей „Искра“ в Казанлък, а водещ ще бъде директорът му д-р Момчил Маринов. 
Официалното закриване на Чудомирови празници 2023 ще се състои в зала „Любомир Кабакчиев“. Тогава ще бъде връчена 20-ата награда „Комедиен хит на сезона“, а вечерта ще завърши с концерт на дует „Адикт“. Сопранът Нели Петкова и баритонът Теодор Петков ще представят богат репертоар в жанровете опера, оперета, мюзикъл, джаз, поп и естрада. 
„През тези осем дни ежегодно изпъстряме града със събития от цялата гама на изкуствата. Те са израз на нашата почит и уважение към нашия патрон Димитър Чорбаджийски“, посочи тя и напомни, че тазгодишната програма включва 33 събития в Казанлък и две изнесени в други населени места. „Шест театрални спектакъла, четири концерта, пет конкурса, три творчески работилници, шест литературни представяния са само част от събитията, които носят заряда на тазгодишните празници“, коментира тя. Матова изрази мнение, че сред най-значимите събития от тазгодишната програма е изложбата на карикатури от конкурса „Настрадин Ходжа“ в Турция, който представи наградените с първа награда творби от всички 42 издания на формата. Официални гости бяха президентът на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер, председателят на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници Валери Александров, както и известните турски карикатуристи Ибрахим Тунджай и Кадир Догруер и изявени български майстори на карикатурата, напомни Матова. „Според мен това беше уникално събитие не само за Казанлък и България, но и в световен мащаб“, каза тя.
Според Добрина Матова това са празниците на казанлъчани, защото тогава култура от национално значение може да бъде видяна на местната сцена. Организатори са музеят, община Казанлък и фондация „Чудомир“, а целта е жители и гости на града да научат повече за културното наследство, оставено от Димитър Чорбаджийски.