Владимир Путин: Украйна готви тайни бомбардировки на Варна, София и Пловдив, за да обвини Русия и да предизвика война!

Виктор Орбан: От джендърството, та до ареста на Путин – ЕС се превърна в клоака и вони!

Румен Радев: Ако е в полза на България, ще работя с Русия!

Общото между тези заглавия е, че всички те са изфабрикувани изказвания на политически и държавни лидери, а сред най-използваните имена са точно на президента на Русия Владимир Путин, българския държавен глава Румен Радев и унгарския премиер Виктор Орбан. Това е често срещана практика на уебсайтове, специализирани в разпространението на сензационни или напълно измислени съобщения.

Друга обща характеристика на тези публикации е идеологическата ориентация. Проруски и антизападни позиции са приписвани на Орбан и Радев, а Путин се представя в светлината на лидер, който се опитва да спре войната с Украйна, започната от Запада, и разобличител на „тъжните и жалки БГ политици“. Съобщава се и за напълно несъществуващи събития, например „Току-що в Париж! Запалиха централата на НАТО! Хората са бесни на Запада“. Читатели на Factcheck.bg неведнъж са подавали сигнали за такъв тип напълно изфабрикувани материали.

Сред сайтовете, които публикуват такава информация е „Портал-21”, който се самоопределя като „един от най-старите портали за здраве в България и в същото време е много бързо развиващ се сайт“. На 30 март 2023 г. в карето екип за главен редактор е представено лице, чието име съвпада и с името на управителя и едноличен собственик на капитала на фирмата-издател. Същото дружество е посочено и за собственик на друг сайт, който публикува изфабрикувано съдържание – „Паралел42“. Главният редактор споделя линкове и към негови текстове в сайта „Новинар 21“. В него също има публикувани измислени материали.

Проверката на Factcheck.bg откри и други подобни сайтове, сред които DailyStandart, news6 и informiran. 

„Портал – 21“ – постоянно обновяване в един url-адрес  

Сред практиките на „Портал-21“ е постоянното обновяване с ново заглавие и нова изфабрикувана новина в един и същ url-адрес. Всяко старо заглавие става само подзаглавие, но без да се уточнява на коя дата и в колко часа са добавени промените. 

Резултатът е една безкрайна страница с изфабрикувани съобщения, за които не се посочва кога са публикувани. Видима е единствено датата на последното обновяване, т.е. на последната публикувана статия. Обикновено не е обозначено, че това е страница, която бива постоянно обновявана.

Целта е да се създаде впечатлението, че статията е много споделяна, харесвана и е достигнала потенциално до десетки хиляди, а понякога дори милиони потребители. 

Примерът „Виктор Орбан“

Пример за тази практика е текст  на „Портал-21“, изпратен от читател на Factcheck.bg.

В момента на изпращането на сигнала до редакцията ни заглавието на статията в „Портал-21“ е: „Орбан смрази: Български политици са взели милиард евро!“. На 30 март 2023 г. най-отгоре на същия url-адрес има друго заглавие, а материалът, за която се отнася сигналът, може да бъде открита по-надолу на същата страница.

Под формата на „съдържание“ могат да бъдат видяни всички предишни заглавия на същата url-страница.

В цифровия архив на WayBack Machine най-старата версия на страницата за Виктор Орбан е от 8 април 2021 г. От тогава до сега има 11 запазени версии, като всички от тях са с различни заглавия. Повечето от тях не могат да бъдат открити на актуалната url-страница.

Коментарната секция под статията също доказва, че тя е много стара. Първият коментар е от 8 април 2021 г. – датата на първата запазена версия в цифровия архив. Данните от CrowdTangle също потвърждават това. Най-ранните споделяния във Фейсбук на тази url-страница са от октомври, ноември и декември 2021 г.

За почти 2 години, в които тази страница е постоянно обновявана, тя е успяла да събере над 368 хиляди интеракции във Фейсбук и е достигнала потенциално до над 3 милиона потребители.

Примерът с Виктор Орбан е едва един от многото аналогични в „Портал-21“ и други подобни уебсайтове.

Tакива страници с „новини“ и „цитати“ в „Портал-21“ има посветени на Владимир Путин, Лили Иванова, Нешка Робева, Румен Радев, проф. Иво Христов и други.

DailyStandart, или “споделяйте статиите за да знае народа истината!”

Не всички сайтове, специализирани в публикуването на изфабрикувана информация, използват стратегията на „безкрайната“ url-страница. DailyStandart публикува текстовете си на нови url-страници. Рядкост е в такива уебсайтове да бъде открита достоверна информация.

Проверка през инструмента CrowdTangle показва, че всички статии  на DailyStandart се споделят в една и съща Фейсбук група – „Подкрепа за Путин срещу САЩ“, с над 53 000 членове. Споделяния в други групи са по-скоро случайни и непостоянни. Новите текстове в DailyStandart обикновено се публикуват на нови url-страници, които не са били използвани за други материали преди това.

Често подобни сайтове претендират за изключителна достоверност и обективност в отразяването на различни теми. Девизът на DailyStandart е „Новините директно от извора!“, а подзаглавието във всяка тяхна статия гласи:

„Медиите не ви показват истината! Споделяйте тези статии навсякъде, за да знаят хората истината!“.

Недостоверната информация, която сайтове от този тип публикуват, не намалява, а дори подпомага тяхната популярност във Фейсбук групи.

Измислената новина за това, че в Париж бесни на Запада хора са запалили централата на НАТО, събира над 700 интеракции във Фейсбук групата „Подкрепа за Путин срещу САЩ“, която се явява основен разпространител на статиите на DailyStandart.

Постоянно местене на нов адрес

Друга практика, използвана  от сайтовете, които публикуват изфабрикувана информация, е да се местят на нов интернет адрес. Такъв е примерът с ifnews.eu, който от Factcheck.bg сме посочвали в свои материали като разпространител на фалшива информация, включително на здравна тематика и във връзка със земетресението в Турция и Сирия през февруари 2023 г.

Достъпът до ifnews в момента е ограничен, но в новосъздадена Фейсбук страница с името Ifnews.eu се споделят линкове от нов сайт – news6.eu.

И в новия сайт се публикуват изфабрикувани новини и изказвания, които се споделят във Фейсбук групи.

Проверка през платформата AnalyzeID показва съвпадение на news6.eu с IP-адресите на много разнообразни сайтове – на велоклуб, фотограф, училище във Враца, фитнес, водопроводни услуги, технологична компания, образователен център, оптика, адвокатска кантора и други.

News6 прилага различна стратегия по оформяне на съдържанието си в сравнение с предходните примери.

В 10 часа на 30 март на сайта е публикуван текст със заглавие: „Агент от ДАНС разкрие какво стои зад бомбените заплахи! ПП купува гласове и отклонява вниманието на службите“.

Данните от инструмента CrowdTangle показват, че материалът е публикуван над 500 пъти във Фейсбук групи, има над 27 000 интеракции и е достигнал потенциално до над 1,3 млн. потребители.

Всички споделяния са от март 2023 г., но от различни дати. Най-популярното споделяне е във Фейсбук групата „РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО ПРЕЗ 2024 ГОДИНА“ от 23 март 2023 г. Но тогава същата url-страница е имала коренно различно заглавие: „Украинският народ към света! Махнете Зеленски, той ни унищожава! Не искаме война!“.

Част от заглавията, споделяни под същата url-страница.

За разлика от практиката на „Портал-21“, където на една и съща url-страница се публикуват до безкрай кратки текстове за една личност или събитие, то при News6 става въпрос за изтриване на предходното съдържание и подмяната му с ново, като това не е упоменато никъде.

Това са само част от „триковете“, които подобни уебсайтове използват, за да популяризират съдържанието си в социалните медии. Те се възползват от склонността на потребителите да реагират единствено на заглавието, без да отворят самата публикация. Натрупването на различни публикации на един и същ url-адрес цели да създаде заблудата, че съдържанието е много популярно и е достигнало до огромен брой потребители. Тези практики са ясни сигнали към потребителите, че не бива с лекота да се доверяват на съдържанието и е задължително да проверят дали то е публикувано и от авторитетни достоверни източници.

Ванеса Николова

https://factcheck.bg