Книгата „Хората на Путин“, чийто автор е разследващата журналистка Катрин Белтън, бе представена в Русе. 
„Книгата представя режима на Путин и самия Путин съвсем не такъв, за какъвто се представя. Тя обръща отдолу хастара и гледа за какво става дума, което е много голямо политико-историческо разследване. То е осъществено с една много интересна и ефективна стратегия“, коментира доц. Георги Лозанов, който участва в представянето. Според него при хората, които имат много власт, се появява срастване с нея и страх, че може да им бъде отнета. 
„Българите трябва да прочетат тази книга, за да разберат дали са или биха могли да бъдат жертва на хибридна атака, без дори да си дадат сметка за това“, каза доц. Лозанов. 
По думите му читателите й ще разберат и какво се е случило всъщност в Русия. 
„След като се разпада Съветският съюз, тайната му репресивна служба се съхранява. И в един момент превзема държавата. Така КГБ се превръща в държава. Това е абсолютен исторически парадокс - тайна служба на една тоталитарна страна да стане държава, след като самата държава е изчезнала“, каза още доц. Георги Лозанов. 
Проф. Тодор Тагарев, който се включи онлайн, заяви, че книгата е обемно изследване и обхваща много аспекти от начина, по който действат съветските, а след това и руските тайни служби.
Свилен Спасов - създател на поредицата „Власт и отговорност“, каза, че книгата излиза през 2020 година. По думите му тя е апотеоз на разследващата журналистика. 
„Книгата започва като пиеса и има четири групи действащи лица. Няма по-цялостна картина за процесите от 60-те години на миналия век досега. Никога в човешката история полицаите не са държали всичко - административната, съдебната, медийната и икономическата власт на едно място, никога“, коментира Спасов.