Инициатива за изграждане на учебно-тренировъчната стена за катерене в училищния двор на Основно училище „Христо Ботев“ стартира в Лакатник, Софийска област. 
Жителите на населеното място набират средства за изграждане на изкуствена стена, която да бъде разположена на външен ъгъл на физкултурния салон, с изглед към Лакатнишките скали - една от люлките на българския алпинизъм, съобщи за БТА инициаторът на идеята Мария Лазарова – председател на Сдружение „Училищно настоятелство“ при ОУ „Христо Ботев“. 
По думите ѝ стената ще бъде предназначена за обучение на деца, но и не само – тя ще бъде достъпна за учебни дейности и тренировки за всеки, който има желание. Целта е на изкуствената стена да бъдат усвоени първите стъпки в обучението по катерене, преди да се стигне до тренировките по скалите. 
„В основата на идеята е приобщаване на децата в безопасна контролирана среда към катерачни дейности на открито, под напътствията на квалифицирани инструктори“, коментира Мария Лазарова. Вече е осъществен контакт с двама лицензирани треньори по спортно катерене, възпитаници на НСА, които са дали своето съгласие да провеждат учебни занятия в Лакатник. 
„Да, скалите са красиви, вълнуващи, привличат като магнит и са тук. Но са и опасни. Необходими са наистина базисни знания и умения, за да направим крачката към тях“, обяснява Мария. Тя заяви още, че изграждането на тази стена е и възможност за тренировки на катерачи, направили вече първи стъпки в своето обучение.
Монтирането на стената е също предпоставка за организиране на катерачни състезания в сърцето на Лакатник – „с впечатляващи гледки към внушителния венец на Лакатнишките скали и катерачните символи на тях - къщичката "Орлово гнездо" и кръста на загиналите алпинисти и планинари“, допълва още Мария Лазарова. 
Вижте как можете да подкрепите инициативата тук.