На 25 март, от 11:00 часа, в Благоевград, София, Пловдив, Сливен, Варна, Разград и Ловеч ще се състои регионалният кръг на Тринадесетото състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Това съобщиха организаторите.
Състезанията ще се състоят в следните училища: Благоевград - в голямата зала на централната сграда на Американския университет (площад "Георги Измирлиев - Македончето" 1); Ловеч - в залата на ППМГ (ж.к. "Младост", ул. "Академик Урумов" 1); Пловдив (2 състезания) - в залата и физкултурния салон на ОУ "Княз Александър I"; Разград - в залата на ОУ "Васил Левски", ул. "Княз Борис" 52; Сливен - в залата на 11-о СУ "Константин Константинов", ж.к. "Дружба"; Варна - в залата на НУ "Васил Левски", ул. "Места" 27, кв. "Аспарухово"; София (3 състезания) - 112-о ОУ "Стоян Заимов", бул. "Дондуков" 60, 49-о ОУ "Бенито Хуарес", ж.к. "Сухата река", ул. "Константин Фотинов" 4, Второ СУ "Емилиян Станев", ж.к. "Бъкстон", ул "Ген. Александър Суворов" 36.
Над 4300 ученици от 267 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания и ще се борят за правото да бъдат сред най-добрите 30 ученици, които ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 22 април в София.
Правописните двубои (на английски "spelling bees") са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английския език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност, отбелязват организаторите.
Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Насловът й е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто им настроение. Всяка седмица през следващите три месеца участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10 000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните ще има награди.
Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от фондацията "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС". То се осъществява в партньорство с фондацията "Америка за България", с посолството на САЩ и с Министерството на образованието и науката. DHL са логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.