Кампания за кариерно ориентиране на ученици „Училище и бизнес – ръка за ръка“ се реализира в Троян. Тя е по инициатива на Бюро по труда в Троян и със съдействието на общинската администрация, съобщи Вяра Дочева от Община Троян.
Инициативата, прекъсната преди три години заради пандемичната обстановка от COVID-19, ще бъде отново подновена със съгласието на образователните институции в града. Насочена е към учениците от седми клас и първи гимназиален етап, които все още се ориентират към каква професионална кариера да се насочат и имат необходимост от информация, поднесена в достъпна форма. Не е без значение и живият контакт, при който желаещите могат да зададат своите въпроси.
Предвижда се кампанията да премине на два етапа. Първоначално на срещи в училищата ще бъде представена информация за дейността на Бюрото по труда, възможностите, които то предлага, и опциите за работа в Троян, както и в кои професии се очертава недостиг и какво се изисква за тях като знания и умения. На тези срещи учениците ще бъдат информирани и за дейността на общинските фондове за подкрепа на студенти, както и възможностите за работа през лятото.
Вторият етап на Кампанията „Училище и бизнес – ръка за ръка“ е предвиден за есента, когато в по-малки групи, след проведено проучване от училищата за интересите на учениците, ще бъдат организирани срещи с работодатели от региона за представяне на професиите им, предизвикателствата и предимствата, които ги съпътстват.  
Кампанията стартира още през март в СУ „Васил Левски“, където се е зародила идеята преди повече от дванадесет години, а след това поетапно ще се включат и други учебни заведения, обясни още Дочева.