Община Монтана изпълнява два проекта с европейско финансиране, с които безплатно подменя печките на дърва и въглища в домовете на местните домакинства с отоплителни уреди на природен газ, пелети и климатици, и по този начин подобрява качеството на атмосферния въздух. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът на Монтана и ръководител на проектите Диман Георгиев.
По програма „Лайф“ на ЕС се предвижда безплатна подмяна на старите печки на 500 домакинства в Монтана, за което от фондовете на Европейския съюз се отпускат 1,1 милиона евро. По Оперативна програма „Околна среда“ се предвижда подмяна на печките на 3000 домакинства в града и 23-те села на община Монтана, а безвъзмездно отпуснатите за това средства от ЕС са около 12 милиона лева.
На мястото на старите печки, които изхвърлят в атмосферата големи количества фини прахови частици (ФПЧ), домакинствата получават безплатно котел за отопление на природен газ, пелети или климатик. Новите уреди се монтират безплатно в домовете, те са много по-лесни за управление и обслужване и не замърсяват въздуха в жилището и извън него, отбеляза Диман Георгиев. Той уточни, че чрез новите отоплителни уреди всяко домакинство получава безвъзмездно средства в размер от 2000 до 5000 лева, а изхвърляните в атмосферата фини прахови частици са много по-малко и концентрацията им не надвишава пределно допустимите норми.
До момента Община Монтана е сменила старите отоплителни уреди с щадящи околната среда нови на около 500 домакинства, предстои в близките дни да смени на още 300. Дори само с 500 сменени печки на твърдо гориво, ефектът върху замърсяването на въздуха и видим и изхвърлените в атмосферата тази зима ФПЧ са с около 10 тона по-малко в сравнение с миналата зима, съобщи заместник-кметът на Монтана.
По думите му безплатната подмяна на старите уреди с нови се приема много добре от хората в Монтана и желаещите да сменят печките на твърдо гориво с отопление на газ, пелети или климатици стават все повече. При първата покана от страна на община Монтана са се отзовали 400 домакинства, при втората 500, а при третата 800. Очаква се до края на годината броят на желаещите да стане още по-голям и общината да подмени старите отоплителни уреди с нови на 3500 домакинства.
Диман Георгиев уточни, че по проектите общината е закупила две нови автоматизирани станции за измерване концентрацията на ФПЧ в атмосферния въздух, които са оборудвани с най-съвременни уреди. Станциите са разположени в различни точки на Монтана и денонощно отчитат стойностите на ФПЧ във въздуха, който дишат хората в града.
В предишни години в Монтана е направено изследване и е установено, че в голяма част от дните в зимния сезон концентрацията на ФПЧ надвишава нормите. Основна причина за това са печките на твърдо гориво, а замърсяването от автомобилите и промишленото производство е под 7% от общото замърсяване. Очаква се след приключването на двата проекта за подобряване чистотата на атмосферния въздух в края на тази година концентрацията на ФПЧ във въздуха да падне значително и през следващите зимни сезони да не надвишава нормите, заяви заместник-кметът на Монтана и ръководител на проектите Диман Георгиев.
БТА потърси мнението и на местни хора, включени в проектите на Община Монтана. Новото парно на газ е много удобно за управление – само с натискането на едно копче в жилището става топло и температурата се поддържа на желаните градуси автоматично, разказа за БТА Силвия Цветанова, потребител, чиято печка на дърва е сменена с котел и отоплителни уреди на природен газ.
В дома на семейството ми вече няма пушек, не мирише лошо, стените не се опушват и не почерняват, вечер не се налага някой от семейството да изнася чувал с дърва от мазето, а сутрин да изнася кофа с пепел от печката до контейнера отвън, разказа още Цветанова. Всичко е много по-лесно от преди, в дома е топло и сметката за газ не е по-висока, отколкото плащахме за закупуване, докарване и нацепване на дървата в предишните години, добави тя.