Не можехме да мечтаем за по-добър начин за откриване на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз от концерт на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Това каза посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата на пресконференция, посветена на програмата на тазгодишния фестивал във Варна. 
Под патронажа на посланика на 30 юни във Фестивалния и конгресен център ще се състои концерт на Виенския камерен оркестър с диригент Педро Халфтер и солист Даниел Вуковски, хора „Морски звуци“, както и хора, оркестранти и солисти на Варненската опера. В програмата ще прозвучи нова творба на Естебан Санц, написана специално за събитието във Варна, Концерт за пиано и оркестър №1 от Шопен и Одата на радостта от Бетховен, която е химн на ЕС. 
За нас фестивалът е изключително важен, каза Поланко Мата и отбеляза, че концертът почти съвпада с началото на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 юли. По думите му маестро Педро Халфтер е най-младият представител на поредица испански диригенти и композитори на съвременна музика. „В началото на моята дипломатическа кариера във Виена имах възможност да се запозная с него и да следя процеса на неговото изграждане. Преди тридесет години той беше брилянтен ученик в Австрийската консерватория, а сега е един от най-видните диригенти на оркестри в Испания“, разказа посланикът. 
В широкообхватната програма на ММФ „Варненско лято“ през септември ще има събития, посветени на испанската музика, с особен акцент върху барока, информира още посланикът. „Ще се радваме на присъствието на важни личности, сред които е Томас Марко, може би един от най-значимите съвременни композитори на класическа музика“, добави той и припомни, че Марко познава фестивала във Варна, на който преди две години представи за първи път своята последна опера. 
Алехандро Поланко Мата съобщи още, че няколко дни след приключването на „Варненско лято“ се предвижда откриването на изложба в сътрудничество с Медицинския университет в града. Тя ще бъде посветена на испанския лекар Сантяго Рамон и Кахал, носител на Нобелова награда за медицина (1906 г.).
Варна е особено близка във всяко отношение на Испания, каза още посланикът и припомни, че градът е първото място, където страната е имала дипломатическо представителство още през XIX век. Той благодари на екипажа на българския научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, който оказа подкрепа на десет испански учени при тазгодишната си експедиция на Антарктика. Групата бедстващи антарктици бяха от испанската полярна база „Хуан Карлос Първи“, съседна на българската „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. 
Алехандро Поланко Мата бе посрещнат от кмета Иван Портних, който изтъкна, че „Варненско лято“ е най-дълголетният и постоянно развиващ се фестивал у нас, културна емблема на града. Той добави, че форумът винаги е имал чувствителност по различни общочовешки теми, поради което миналата година гост бе украинският диригента Микола Дядюра като специален жест на подкрепа от Варна към родната му страна. През тази година акцентът е концертът под патронажа на посланика на Испания, посветен на председателството на страната на Съвета на ЕС от 1 юли. „Сигурен съм, че ни очакват много вълнуващи музикални срещи, които ще удължат варненското лято поне до октомври“, отбеляза кметът.