За пета поредна година в Цар Калоян организират конкурс на тема „Приказният свят на моя роден край“. Инициатори на творческата проява са Народно читалище „Съзнай себе си - 1895“ и Община Цар Калоян, съобщи за БТА секретарят на местното читалище Пламен Павлов.
Темата на конкурса предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти, като се направи творческа интерпретация във всички възможни посоки - минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви (шевици, носии, бит), природни феномени, паметници на културата, символи на градовете от региона, мултиетническа фолклорна среда и съвремие. 
Конкурсът има за цел да запознае участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на България и да създаде подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от страната. 
Свои творби за творческата проява могат да изпратят ученици от първи до 12 клас от цялата страна. Всеки участник има право да представи по една творба, отговаряща на тематиката на конкурса. Разрешено е използването на всякакви техники и средства – акварел, темперни бои, пастели, графика, молив, туш, колаж. Изискването е рисунките да не са гледани или копирани от списания, картички или илюстровани книги. Творбите ще се приемат до 31 март на адреса на читалището в Цар Калоян или на е-mail: [email protected]. Жури от художници и учители по изобразително изкуство ще оцени получените материали.
Авторите на най-добрите рисунки от трите възрастови групи ще бъдат отличени с грамоти и материални награди. Наградите и тази година ще бъдат посветени на двамата художници, родени и творили в община Цар Калоян – Ради Неделчев и Борис Цаков. Представените творби ще останат собственост на Община Цар Калоян и ще се използват за благотворителни цели. 
Церемонията по награждаването на отличните млади творци ще се състои на 28 април в Културно-информационния комплекс към читалището. Наградените и подбрани от журито рисунки ще бъдат експонирани в изложба.
Пламен Павлов заяви, че учреденият през 2019 г. конкурс от тази година вече е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата. За участие в конкурса през годините творби са изпращали между 120 и 140 деца от различни краища на страната. Тази година очакванията на организаторите са проявата да предизвика още по-голям интерес. За петото поред издание вече са пристигнали близо 40 рисунки.