Мнозинството от хората в Германия смятат, че германските оръжейни доставки за Украйна означават, че тяхната страна участва във войната, предаде ДПА.
Социологическо проучване, проведено от института "Югав" по поръчка на германската новинарска агенция, показва, че 51 процента от запитаните са съгласни с това становище, а само 37 на сто са несъгласни.
Експертите по международно право са на мнение, че доставянето на оръжия на страни, които водят война, не прави доставчика участник във войната, без значение какви са оръжията. Въпреки това Русия смята западните съюзници на Украйна за участници във войната.
След пълномащабното руско нахлуване в Украйна преди година германското правителство е одобрило доставката на оръжия и друго въоръжение за Украйна на стойност около 2,6 милиарда евро. 
Според неотдавнашна статистика на Института за световна икономика в Кил Германия е на четвърто място по оказване на военна помощ за Украйна след САЩ, Великобритания и Полша. Но като се има предвид размера на военната помощ, съотнесен към брутния вътрешен продукт, Германия е изпреварвана дори от по-малки страни, особено от тези в Източна Европа.
Една година след началото на войната хората в Германия са по-скоро скептични към оръжейните доставки. Четиридесет процента са на мнение, че Германия изпраща твърде много оръжия на Украйна, 22 процента мислят, че помощта е твърде малка, а 23 процента смятат, че тя е съвсем правилна като обем.
Що се отнася до планираната доставка на танкове "Леопард 2", 44 на сто са на мнение, че това е грешка, а 41 на сто мислят, че този ход е правилен. Германското правителство иска да доставки първите 18 танка във военната зона до края на март.