Два международни и два български документални филма ще бъдат представени в програмата на 21-вия "София филм фест на брега" в Бургас, съобщиха организаторите от "Арт фест".
Филмите, които ще зарадват почитателите на документалното кино в морския град, са “Повелителят на горите” на Фолкер Шльондорф, "Цялата красота и кръвопролитие" на Лора Пойтръс, "Една провинциална болница" на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и "Герой на нашето време" на Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров.Филмът на Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите" разказва за Тони Ринаудо, който през 2018 г. е удостоен с наградата Right Livelihood, след като открива начин да отглежда дървета в най-безплодните райони и в продължение на десетилетия активира все още живите пънове и корени на дърветата като "подземна гора", като по този начин осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани в Африка. Носителката на "Оскар" Лора Пойтръс разказва за живота на известната фотографка и активист Нанси Голдин в лентата “Цялата красота и кръвопролитие”, удостоена със "Златен лъв" от фестивала във Венеция и номинация за "Оскар" за най-добър документален филм през тази година. Филмът проследява историята от края на миналото десетилетие, когато Нанси Голдин започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди, към които човешкият организъм развива наркотична зависимост. Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век.
“Една провинциална болница” е българо-германска продукция с режисьори Илиян Мелтев, Иван Чертов и Златина Тенева с продуцент Мартичка Божилова от "Агитпроп". Филмът е посветен на Covid-ежедневието в болницата в Кюстендил. За да го заснеме, екипът му прекарва над 70 дни в отделението за лечение на коронавирус и се опитва през обстановката на една обикновена българска болница да насочи вниманието към неразвитата и недофинансирана система в страната. "Макар че се чуват шеги из коридорите, смъртта е наблизо. Много пациенти живеят в постоянен страх от това, че ще се влошат бързо и ще ги изпратят на „горния етаж“ в интензивното отделение. Постоянният поток от случаи с усложнения се наблюдава и контролира от доктор Попов. Висок, добронамерен и сърдечен, той посреща някои от пациентите с остроумна сентенция, други - с цитат от Кант и сред тихия болничен ужас обгръща всички с човешка топлота", гласи част от описанието на филма.
"Герой на нашето време" е най-новият документален филм на Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров, които освен съсценаристи за първи път са и сърежисьори на проекта. Световната му премиера бе по време на филмовия фестивал в Солун през 2022 г.. Героят в техния филм е строител, който е честен и прям. Нравствената му система често влиза в противоречие с обществото. За някои той е луд, за други е извор на бездънни афоризми. "Да живееш живота си достойно и без компромиси в наше време е геройство", се казва в анотацията на лентата.  
Както БТА писа, "София филм фест на брега" през 2023 г. ще се проведе между 30 март и 7 април в Културен дом НХК. Той ще бъде открит с режисьорския дебют в пълнометражното игрално кино на Орлин Милчев “Изкуството да падаш”, а закриването е запазено за новия филм на проф. Георги Дюлгеров - "Записки по едно предателство". В афиша са и пет филма с номинация за тазгодишните награди на Американската филмова академия "Оскар".За пета поредна година успоредно организаторите на фестивала в Бургас предвиждат и провеждането на "Киноклас" за млади таланти, за който желаещите да участват могат да се запишат до 25 февруари. Тази година темите в него са две - документално кино и анимационно кино, а ръководители и ментори в тях ще бъдат Надежда Косева, Весела Данчева, Кирил Проданов, Христо Димитров – Хиндо, Елдора Трайкова, Момчил Божков, Слави Георгиев, Стефани Райчева, Ива Токмакчиева и Наталия Атанасова.