В Стара Загора продължава подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво по интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" - LIFE-IP Clean Air, съобщи  пресцентърът на местната администрация.
През миналата година започна подмяната на отоплителните уреди на 287 домакинства от града, заявили желание за участие в програмата, които бяха одобрени след първата покана на основната фаза на проекта. Беше извършена подмяна на пет печки на дърва и въглища с такива на газ. Вече започна и поетапната подмяната на още 87 стари отоплителни уреди с такива на пелети - топловъздушни камини и камини и котли с водна риза. В следващите месеци ще приключи подмяната на уредите на всички одобрени до момента домакинства.
Както БТА писа предстои отново да се обяви покана за участие в основната трета фаза на проекта, който се изпълнява с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз. По него се предвижда 878 домакинства да се възползват от възможността за подмяна на уредите за отопление. Общата стойност на проекта за община Стара Загора е 1 484 758 евро.
"Очакваното намаление на емисиите на фини прахови частици ФПЧ10 в Стара Загора след подмяна на уредите е в размер на 14 тона/годишно", обясни пред БТА Росица Копривчина, началникът на дирекция "Транспорт, чистота и екология" в местната администрация.  Тя е категорична, че се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на броя на превишенията на средноденонощните концентрации и средногодишните стойности на ФПЧ10.
Копривчина припомни, че в пилотната фаза на проекта 63 домакинства в Стара Загора получиха безвъзмездно нови, по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ.