Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви днес, че настоящата криза дава възможност за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС и че в този процес интеграцията на Сърбия, като най-голямата страна в региона, e от ключово значение, предаде Танюг.
След среща в Будапеща със сръбския министър на европейската интеграция Таня Мишчевич Сиярто каза, че Европа е изправена пред „дълбока криза на сигурността и икономическа криза, както и криза на енергийните доставки“ поради наложените на Русия санкции, съобщава унгарската национална информационна агенция МТИ.
Унгарският външен министър оцени, че решението на кризите би било бързото прекратяване на конфликта, но и че разширяването на ЕС би могло да подобри ситуацията в евросъюза.
Сиярто каза, че в този процес интеграцията на Сърбия като най-голямата страна в региона ще бъде ключова, както и че сръбската евроинтеграция досега е напредвала "неприемливо бавно" и осъди "държавите, които умишлено я забавят".
Той оцени, че Сърбия може да допринесе значително за икономическата, енергийната и физическата сигурност на ЕС, особено на фона на нарастващия миграционен натиск в региона.
„Унгария, разбира се, ще защити границите си, дори и да не получи помощ от Брюксел. Ние ще защитим нашите граници, ще задържим агресивните мигранти и ще помогнем на Сърбия да защити своите отбранителни линии на юг“, каза той.
Сиярто посочи, че през 2022 г. Унгария е внесла около пет милиарда кубически метра газ през Сърбия и оцени, че Унгария щеше да бъде „в голяма беда, ако Сърбия не беше надеждна транзитна страна.“
По думите му ЕС също би бил в по-добра позиция, ако си сътрудничи по-тясно със Сърбия.