Президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

Плевнелиев обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия. Президентът си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

По-рано днес Венета Марковска подаде молба до ВСС, в която помоли да й бъде приета оставката като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), тъй като има намерение да положи клетва като конституционен съдия. ВСС се съобрази с нейното желание и след гласуване прие оставката й. 22-ма гласуваха, от тях 18 бяха "за", двама против, двама се въздържаха. Така на Марковска й се отвори възможност да положи клетва като конституционен съдия един час преди началото на церемонията в КС.

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След това съдиите встъпват в длъжност.

БГНЕС припомня, че на 31 октомври без дебати и депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име. Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен бе наречен от нея – донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция, ден след като лично пък вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че "това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България". Дни след това вътрешният министър заяви: "Тя е зам.-председател на ВАС и ако погледнем обема от работа като зам.-председател на ВАС, то тя е много по-голяма и повече вреди могат да настъпят след нейни решения, отколкото като конституционен съдия".

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че "ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право". Няколко дни по-късно той бе дори и по категоричен като каза: "Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия".

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за Конституционния съд, с изключение на Марковска, "бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав". Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора, продължи президентът. По неговите думи, това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си. "Но не съм аз този, който ще посочи "Да" или "Не" в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания", каза още президентът.