Френският министър на труда Оливие Дюсо е обвиняван от френското правосъдие във фаворизиране във връзка с търг за обществена поръчка. Това се случва в момент, в който той  е под  светлините на прожекторите във Франция заради реформата на пенсионната система, която породи вълна от протести и стачки, предаде Франс прес.
Бившият социалист Дюсо в понеделник трябва да защити пенсионната реформа в парламента. Това ще се случи в навечерието на два нови дни на планирани масови протести, на 7 и на 11 февруари, след мобилизациите на 19 и на 31 януари.
Според допитване на агенция "Елаб" 71 процента от французите си остават против предложението за вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.
Дюсо е заподозрян във фаворизиране във връзка с договор за обществена поръчка, сключен в края на първото десетилетие на 20 век с компанията за преработка на вода "Сор" (Saur). По онова време Дюсо е бил депутат и кмет на град Аноне, в Южна Франция. Министърът категорично отхвърля обвиненията, че е направил нещо нередно.
Според разследващия сайт "Медиапар", който съобщи за случая, обиск в дома на министъра, извършен от следователи от финансовата полиция, е извадил наяве разговори между Дюсо и компанията, които са оставили малко съмнения за уреждане на търга, датиращ от 2009-2010 г. 
Засега коментар от Елисейския дворец няма, а френската премиерка Елизабет Борн заяви, че има пълно доверие в министъра си.
Дюсо се присъедини към партията на Еманюел Макрон в края на 2017 г. Той е участвал заедно с министъра на вътрешните работи и в разработването на проектозакона за имиграцията, чиито общи линии бяха дискутирани по-рано през седмицата на заседание на френското правителство и който рискува също да породи полемика в страната.