Руските власти в анексирания Крим съобщиха днес, че са национализирали около 500 недвижими имота на полуострова, включително и такива, които са собственост на високопоставени украински политици и бизнесмени, предаде Ройтерс.
"На задочно гласуване депутатите от Държавния съвет на Крим приеха постановление за национализация на имуществото на чуждестранни граждани и държави, извършили неприятелски действия спрямо Русия". Това написа в "Телеграм" (Telegram) говорителят на съвета Владимир Константинов, цитиран от ТАСС. "Списъкът включва около 500 обекта, свързани с различни компании, банки, туристическа и спортна инфраструктура", добави той.
На национализация подлежи имуществото на украинските олигарси Серхий Тарута, Игор Коломойски, Ринат Ахметов и на бившия премиер Арсений Яценюк, уточнява ТАСС. В списъка е попаднало и имуществото на 12 украински банки и на футболния клуб "Динамо" Киев.
Крим, който е международно признат като част от Украйна, е под контрола на Москва от 2014 г., когато Русия анексира едностранно полуострова, припомня Ройтерс.