Тържественото откриване на първия национален пресклуб на БТА в турската столица Анкара снощи събра много гости - представители на обществеността от града, на граждански организации, студенти. Ето какво казаха някои от тях в отговор на молба да споделят впечатленията си във връзка с това събитие.
   Проф. д-р Айше Каяпънар, историк
   "Смятам,че откриването на този клуб е значимо събитие. Особено съм впечатлена от това, че то става точно на този ден. Преди 109 години, на 2 февруари (20 януари стар стил) 1915 г. Мустафа Кемал Ататюрк си тръгва от София, където около 15 месеца е бил първият военен аташе на Османската империя. Този период оставя дълбоки следи в живота му. Видяното, наученото в България ще се отрази на по-нататъшните му идеи. Също препратката към 100 годишнината на Република Турция, която отбелязваме през тази година, подсилва още повече значението. През първата половина на 90-те години познанията на турската общественост за България бяха свързани главно с изселническите кампании. Но отношенията между Турция и България поучиха нов тласък, обхващат вече най-разнообразни сфери. И БТА с нейният 125 годишен опит на водеща национална информационна агенция на най-близката ни съседка, каквато е България, със своя клуб, който откри вчера, вярвам ще осигурява още повече възможности за опознаването и приятелството между народите на двете страни. На добър час".
   Юксел Йозкале, президент на Фондация за икономически изследвания и социално подпомагане на балканските мигранти 
  "Турция и България сме съседи, но и приятели и съюзници. Затова диалогът между нас е много важен. А какво по-значимо място от това като този прекрасен клуб на БТА, в центъра на нашата столица, може да бъде по-подходящо място за тази цел. Най-много ме радва фактът, че това ще бъде място, където ще можем да създаваме повече поводи за диалог и общуване, да градим културни мостове. В нашата фондация има много изселници, а също и млади хора, които са родени тук, но потеклото им е от България. И клубът ще им предоставя възможности да опознаят родината на родителите си. Впечатли ме документалната изложба "Дните на Мустафа Кемал в София /27 октомври 1913 г. - 2 февруари 1915 г./ в новия клуб, чудесна идея, поздравления”.
  Йълдъз Ибрахимова,джаз певица
   "Музиката е нещо, което обединява хората. Аз много се радвам и изказвам поздравления за това, че чрез националния клуб на БТА ще се реализира и идеята за опознаване на хората между България и Турция чрез музиката, изкуството. Имаше нужда от един такъв клуб и смятам, че откриването му е навременно и ще бъде като един гостоприемен дом за хората и на България и на Турция".
     Филиз Чьолмекчиоглу, научен сътрудник по български език и литература
   "Много ми се иска в националния клуб на БТА в Анкара да гостуват по-често писатели, поети, хора на изкуството от България. Да се уреждат четения, изложби, това ще бъде полезно и за нашите студенти от катедрата по български език и литература в Анкарския университет, където съм научен сътрудник“.