Пусти улици и спорадични демонстрации: продемократичните активисти в Мианма отбелязват днес като черна дата втората годишнина от държавния преврат в страната, на фона на възможно отлагане на изборите.
Всички погледи са насочени към евентуално съобщение от управляващата хунта за продължаване на извънредното положение и забавяне на изборите, обещани за лятото.
Лидерът на хунтата Мин Аун Хлайн обяви по-рано, че изборите може да бъдат произведени чак когато страната бъде "умиротворена и стабилизирана".
Западните сили отбелязаха тази годишнина с нова вълна от санкции срещу генералите. След предишни пакети наказателни мерки обаче не се появиха признаци, че хунтата може да бъде отклонена от пътя ѝ.
Улиците в центъра на икономическата столица Янгон до голяма степен се опразниха в късната сутрин, установиха кореспонденти на АФП, след като активисти призоваха жителите на страната да затворят своите магазини и да си стоят вкъщи от 10 ч. (5:30 ч. българско време) до 16 ч.
ТИХА СТАЧКА
Улиците, водещи към прочутата пагода Шведагон - будистко светилище, което закрива хоризонта и обикновено е изпълнено с вярващи - бяха почти пусти.
По-голямата част от автобусите, движещи се из града, бяха празни, а силите за сигурност имат масирано присъствие.
Спокойствие цари и във втория по големина град в страната Мандалай, каза местен жител за АФП.
"Някакви хора се забелязват тук-там из кварталите, но няма почти никакво движение по главните пътища", заяви въпросният човек, пожелал да остане анонимен.
На кадрите, показани по местни медии, се виждат празни улици в град Мавламиин, в източната част на страната.
По улиците в центъра на Янгон се очаква да премине шествие в подкрепа на управляващите военни с участието на "патриоти, хора, които обичат армията, монаси и представители на обществеността".
Посолството на САЩ предупреди за "увеличаване на дейностите и насилието срещу режима" в дните около годишнината.
Около 300 демонстранти се събраха пред посолството на Мианма в Тайланд. Някои от тях скандираха лозунги против армията и държаха портрети на Аун Сан Су Чжи - хвърлената в затвора бивша цивилна ръководителка на страната.
Извънредното положение, наложено от хунтата след пуча, изтичаше в края на януари - срокът, в който, по конституция, властите трябваше да обявят график за нови избори.
Предвидено бе армията да обяви днес, че подготвя такива избори. Вчера обаче Националният съвет за отбрана и сигурност, съставен от представители на хунтата, се събра, за да обсъди положението в страната и стигна до заключението, че то "все още не се е нормализирало".
В комюнике, управляващите военни обвини своите противници, включително т. нар. Сили за народна защита и правителството в сянка, формирано от депутати от партията на Аун Сан Су Чжи, че се стремят да вземат властта "чрез бунт и насилие".
"Необходимото съобщение ще бъде публикувано" в сряда, пише в изявлението, което не съдържа подробности.
Съединените щати, Канада и Великобритания обявиха по случай годишнината нова поредица санкции, насочена срещу представители на хунтата и компании, които я подкрепят.
"ВАРВАРСКА КАМПАНИЯ"
Великобритания - бившата колониална сила, владяла Мианма - добави нови санкции срещу предприятия, които доставят авиационно гориво на армията и по този начин й дават възможност да води своята "варварска кампания с въздушни удари с цел да остане на власт".
Санкциите на САЩ вземат също под прицел одобрената от хунтата избирателна комисия, която миналата седмица даде два месеца на политическите партии, за да се пререгистрират - признак, че военните, изглежда, искат да организират нови избори.
Не е ясно обаче колко хора ще отидат до урните на бъдещите избори, предвид факта, че части от страната стават сцена на ожесточен конфликт между въоръжените сили и бунтовнически милиции - нещо, което разубеждава местните жители да гласуват. А над онези от тях, които все пак решат да дадат своя вот, тегне заплахата от отмъщение.
Специален пратеник на ООН обяви във вторник, че евентуалните избори "ще подхранят още по-голямо насилие, ще удължат конфликта и ще затруднят връщането към демокрацията и стабилността".
Повече от 2900 души са били убити при репресии, а над 18 хиляди - задържани, откакто армията взе властта, според местна мониторингова група.
Хунтата приключи наскоро поредица процеси при закрити врата срещу Аун Сан Су Чжи. Лауреатката на Нобеловата награда за мир бе осъдена на общо 33 години затвор - процес, който правозащитни организации определиха като измама.
"Нашето най-голямо желание за 2023 г. е да сме свободни да се върнем у дома", заяви пред АФП Тхет Наун - активист от северната област Сагаин, която редовно става арена на сражения между армията и бойци, които са против държавния преврат. (БТА)
(Николай Станоев)